Slovenija
13 ogledov

Letos že več kot 20 dni prekuhavanja vode

tzmojemesto 01.10.2007, prekuhavanje vode, kuhinja, plin, grelec, stedilnik, lon Boštjan Tacol
Dolenjski vodovod. Inšpektor odredil, naj uredijo prečiščevanje na obeh glavnih virih, odločbe o sofinanciranju prenove še ni.

Več kot 20 dni ukrepa prekuhavanja vode so samo letos že našteli na Komunali Novo mesto, zato toliko nestrpneje pričakujejo odločbo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) o državnem sofinanciranju projekta hidravličnih izboljšav dolenjskega vodovoda.

Odločba prestavljena

Na MGRT, kjer so nam pred dobrim mesecem povedali, da od ministrstva za kmetijstvo v začetku tega meseca pričakujejo sklep o prostih pravicah porabe, so nam včeraj zaupali: "Sklepa žal še ni, računamo, da ga bomo dobili predvidoma do konca meseca."

Kot nam je povedal direktor Komunale Novo mesto Rafko Križman, odločbo pričakujejo čim prej, tako zaradi možnosti črpanja evropskega denarja, ki se izteka, kot zaradi "odločbe inšpektorja, da moramo do srede leta 2015 urediti prečiščevanje vode v obeh največjih vodarnah Jezero in Stopiče".

Ocena: ni varna

Komunala je včeraj objavila poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano o zdravstvenem nadzoru pitnih vod v osmih dolenjskih občinah, ki jih oskrbujejo. Poročilo pri oceni varnosti vodooskrbe, kjer ugotavljajo, kako bi lahko celotna vodovodna infrastruktura vplivala na kakovost in s tem zdravstveno ustreznost pitne vode, izpostavlja, da v novomeškem in dveh manjših vodovodih vodooskrba ni varna. Kot ukrepe med drugim predlagajo prenovo omrežja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.