Slovenija
24 ogledov

Letos zmerna, a pozitivna rast

istock puščica gospodarska rast Žurnal24 main
Sloveniji se po besedah guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca obeta zmerna gospodarska rast. Obseg BDP-ja se bo v tem letu povečal za 1,3 odstotka, v letu 2011 pa za 1,8 odstotka.

Stopnja inflacije se bo letos povzpela do 1,6 odstotka, v prihodnjem letu pa znižala na 1,4 odstotka. Kot je ob predstavitvi poročila o cenovni stabilnosti še povzel Kranjec, bosta letos osebna potrošnja in javna poraba stagnirali, pri čemer se lahko prva celo zmanjša, druga pa poveča le za malo.

 Za investicije v Banki Slovenije pričakujejo, da bi se letos lahko povečale za 2,6 odstotka, izvoz naj bi se povečal za pet odstotkov, uvoz pa za približno tri odstotke. "Zaposlenost naj bi se še naprej zmanjševala in naj bi se letos znižala za 2,3 odstotka," je dejal.

Med glavnimi tveganji za gospodarsko rast je direktor Analitsko raziskovalnega centra Damjan Kozamernik naštel stopnjevanje težav v gradbeništvu, povečevanje strukture brezposelnosti, razdolževanje bank in ostrejše kreditne standarde ter nezadostno konsolidacijo javnih financ. Med tveganji za inflacijo je omenil negotovost višine prispevka cen energentov. Ključna za prihodnost pa bo konkurenčnost gospodarstva. 

Narasla v Kopru in Ljubljani
Marca je glede na februar brezposelnost narasla v dveh območnih službah zavoda za zaposlovanje, in sicer v Kopru (za 0,4 odstotka) in Ljubljani (za 0,9 odstotka). Brezposelnost se je najbolj zmanjšala na območju Murske Sobote in Ptuja (po 3,6 odstotka).

Padec števila brezposelnih
Število registriranih brezposelnih se je v marcu spustilo pod 99 tisoč. Kot je objavil zavod za zaposlovanje, je bilo konec marca na zavodu prijavljenih 98.893 brezposelnih oseb, kar je 0,9 odstotka manj kot februarja in 24,1 odstotka več kot marca lani.

Marca 2010 se je na novo prijavilo 7455 brezposelnih oseb, kar je 8,9 odstotka več kot februarja in 16,1 odstotka manj kot v lanskem marcu. Med novoprijavljenimi je bilo 1018 iskalcev prve zaposlitve, 1627 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 2966 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.