Slovenija
159 ogledov

Levi fašizem je element nestrpnosti

shod zbor za republiko Saša Despot
Varuhinja: Janšev govor ima elemente spodbujanja sovraštva in nestrpnost do vseh, ki se ne strinjajo z njegovo politično usmerjenostjo.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je govor premiera Janeza Janše na shodu Zbora za republiko ocenila kot političen govor, ki vsebuje elemente spodbujanja sovraštva in nestrpnosti do vseh, ki se ne strinjajo z njegovo politično usmerjenostjo. Po njenem Janša s tem daje slab zgled za druge nosilce političnega in javnega govora.

Ali ima Janšev govor tudi elemente kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti iz 297. člena kazenskega zakonika, pa bodo po mnenju varuhinje morali oceniti pristojni državni tožilci, je dejala v današnji izjavi za medije.

"Označevanje drugače mislečih z levim fašizmom je slab signal za vse, ki sodelujejo v javnih razpravah, saj širi meje sprejemljivega v smeri dopuščanja sovražnega govora oziroma sovraštva in nestrpnosti v javnem govoru," je povedala Čebašek-Travnikova in pojasnila, da je fašizem med drugim povezan z absolutno oblastjo, ki se hrani s sovraštvom do drugačnih in ga spodbuja.

Kot je poudarila varuhinja, morajo politiki v svojih nastopih spodbujati strpnost in solidarnost med različnimi deli družbe, ne pa iskati razlike in spodbujati nestrpnost.

80 odstotkov levih fašistov

Petkov govor Janše so obsodili tudi člani Odbora za pravično in solidarno družbo.  Ker se bojijo, da v Evropi niso seznanjeni z Jaševimi besedami, bodo napisali še eno pismo evropskim institucijam ter jih seznanili, "da premier označuje 80 odstotkov državljanov za fašiste". Premiera so  sicer pozivali k odstopu.

Boris Vezjak s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru je Janšev govor označil za škandaloznega. "Če upoštevamo, da je protestnike označil za leve fašiste in ob dejstvu, da okoli 80 odstotkov ljudi po anketah podpira proteste, potem dejansko Janševa opredelitev leti na 80 odstotkov državljanov," je dejal.

Kaj pa jim bodo rekli?

Na napoved, da bo odbor z Janševim govorom seznanil evropske institucije, so se na družbenem omrežju Twitter odzvali v SDS. Tako se stranka sprašuje, kaj bo odbor napisal evropskim institucijam: "Da so njihovi vstajniki skurili EU zastavo in napadli policiste?"

Po navedbah stranke je sicer EU "že zdavnaj prebrala dogajanje v Sloveniji". "Vsi znajo ločiti med evropskimi in totalitarnimi simboli," so zapisali. Ob tem pa dodajajo, da si lahko voditelji evropskih institucij Janšev govor že zdaj v angleščini preberejo na spletni strani sds.si, mnogi pa so ga, kot navajajo, dobili že neposredno.


Komentarjev 33
  • Žurnalček 18:48 25.februar 2013.

    Jaz ti ga pošiljam v 3 PLMM , da krepa ves njegov rod in da se priimek Janša zgubi z naših prostorov. Proti mojem ima pa Roza , če sedaj primerjaš, prijateljski in ne sovražni govor ,kakor trdiš ti !

  • Žurnalček 18:42 25.februar 2013.

    Nisi glih bolnik , samo tudi ne samo misleči človek. Mogoče ti bi bolj odgovarjalo marioneta !

  • Žurnalček 18:42 25.februar 2013.

    Nisi glih bolnik , samo tudi ne samomisleči človek. Mogoče ti bi bolj odgovarjalo marioneta !