Slovenija
294 ogledov

Levica bo zbirala podpise za referendum proti nabavi oklepnikov

Vojaško vozilo Slovenska vojska
Zakon, ki omogoča nakup oklepnikov boxer, je v sredo potrdil državni zbor.

Stranka Levica je danes začela zbirati podpise za začetek zakonodajnega referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), ki bi omogočil nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Zakon je v sredo potrdil državni zbor, Levica pa ga je skušala preprečiti že s posvetovalnim referendumom

Pobuda Levice za razpis posvetovalnega referenduma je bila prejšnji teden na seji DZ že zavrnjena, pridružile pa se ji niso niti ostale stranke koalicije KUL, predvsem iz razloga, ker ne bi bil obvezujoč za vlado. DZ je potem v sredo potrdil ratifikacijo sporazuma med vlado in organizacijo OCCAR, in sicer je za glasovalo 44 poslancev, 35 pa jih je bilo proti.

Toda v Levici se ne nameravajo ustaviti; kot so sporočili, začenjajo kampanjo za zbiranje 2500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, s katerim bi volivci zavrnili po njihovem mnenju škodljiv zakon.

Za opozicijo je sporna cena boxerjev

Sporazum z OCCAR bo namreč omogočil vladne načrte za nakup 45 oklepnikov tipa boxer. Cena uradno še ni znana, je pa za opozicijo močno sporna predvsem cena. Cena projekta je namreč 412 milijonov evrov, v zadnjih petih letih, ko se je vlada - tedaj še pod vodstvom Mira Cerarja - začela pogovarjati o nakupu, pa se je praktično podvojila s tedanjih 207 milijonov evrov za 56 oklepnikov.

Na obrambnem ministrstvu sicer pojasnjujejo, da je projekt nabave boxerjev res ocenjen na 412 milijonov evrov, a za 53 vozil in ustrezno podporo za njihovo vzdrževanje, logistično podporo in usposabljanje, medtem ko bi morala biti cena za načrtovanih 45 vozil ustrezno nižja.

Poudarjajo tudi, da so vozila nujna za vzpostavitev srednje bataljonske skupine Slovenske vojske, ki jo Slovenija v zavezništvu obljublja že leta.

A v Levici menijo, da gre ne le za predrag, ampak tudi za nepotreben nakup orožja v času, ko bi država sredstva lahko namenila za druge, pomembnejše stvari. Želijo, da se ljudstvo "opredeli, ali naj se denar nameni financiranju nepotrebnih orožarskih poslov ali investicijam v zdravstvo, stanovanja in razvoj".

Mesec: denar bi lahko porabili drugače

Na to je v današnji izjavi za javnost spomnil tudi koordinator Levice Luka Mesec in poudaril, da bi lahko Slovenija denar za nakup oklepnikov porabila drugače. "Za ta denar bi lahko zgradili kar 4.000 javnih najemnih stanovanj, toda namesto tega jih bomo vrgli v orožarski posel, od katerega država ne bo imela nič," je dejal.

"Ti oklepniki ne bodo namenjeni varovanju varnosti države, ampak le za misije Nata v tujini," je tudi poudaril Mesec. Po njegovi oceni vlada za posel nakupa boxerjev nima nobene legitimnosti, ker da ji nasprotuje 70 odstotkov ljudi, nakupovanju orožja pa po vseh raziskavah celo 80 odstotkov ljudi.

Na vprašanje, kdaj bi bil lahko referendum, če bi zanj zbrali dovolj podpisov, je Mesec poudaril, da "na isti dan kot volitve."

''Od sprejema zakona v sredo, 2. februarja imamo teden dni časa, da zberemo najmanj 2.500 neoverjenih podpisov podpore za začetek referendumskih aktivnosti. Predsednik Državnega zbora mora nato določiti rok 35 dni za zbiranje 40.000 overjenih podpisov,'' so zapisali v Levici.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
  • Friderik1950 15:55 03.februar 2022.

    Za obrambni načrt in s tem povezane nabave bi moral biti referendum prepovedan. Mejduš, ne samo, da smo vse zajebali, še orožja si ne znamo kupiti.

  • jakec42 14:41 03.februar 2022.

    Za Slovenijo pride v poštev obrambno orožje,kot je protiopklepno in protiavionsko orožje in gverilsko vojskovanje!za ostalo smo premajhni!

  • Mildred_Smith 13:58 03.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎