Slovenija
11074 ogledov

Levica in LMŠ: Odločitev o tem, kako naprej, je padla

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
V Levici se želijo pred nadaljnjim sodelovanjem z vlado s premierjem Marjanom Šarcem pogovoriti o kadrovskih in odprtih vsebinskih vprašanjih.

Po njihovem mnenju skušajo namreč nekateri ministri razvodeniti vsebino parafiranega sporazuma. V LMŠ želijo na petkovem srečanju zapreti dileme in verjamejo, da bodo prihodnji teden sporazum podpisali.

Levica je v torek odpovedala za torek predviden podpis sporazuma o sodelovanju z vlado zaradi nezadovoljstva z imenovanjem Damirja Črnčeca za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, odgovornega za nacionalno varnost. Koordinator Levice Luka Mesec je v današnji izjavi v DZ povedal, da se je zataknilo, "ker je Levica nezadovoljna z odstopanjem od parafiranega dogovora glede sodelovanja z vlado".

Po njegovih navedbah skušajo nekateri ministri in predstavniki strank vladnega peterčka že več tednov razvodeniti vsebino parafiranega sporazuma, češ da gre le za seznam lepih želja. Med ključnimi vprašanji, o katerih se želi Levica pogovoriti, so po Mesčevih besedah vprašanje prodaje NLB, vprašanje oborožitve dveh bataljonskih skupin za Nato in državni proračun. Želijo zagotovilo, da se bodo dogovorjenega v parafiranem sporazumu držali, je pojasnil.

Damir Črnčec | Avtor: Roman Šipic / Delo Damir Črnčec Roman Šipic / Delo
S Šarcem se želijo pogovoriti o tem, kakšen status ima sporazum, kako ga bodo udejanjali, predvsem pa želijo preprečiti presenečenja, kot je bilo imenovanje Črnčeca, ki da je nesprejemljiv za levosredinsko vlado. Mesec je spomnil, da je Levica pristopila k sodelovanju s peterčkom ravno zato, da se prepreči "vzpon ljudi s stališči, kakršne izraža Črnčec na socialnih omrežjih, na oblast".

"To uteleša predvsem SDS, ki je bila glavni alternativni kandidat za sestavo vlade, če ne bi bilo dogovora s peterčkom," je dejal Mesec. Kaj se bo zgodilo, če Šarec državnega sekretarja ne bo odstavil, ni želel vnaprej napovedati. Je povedal, da ga v tem primeru ne bi presenetila imitacija nekdanjega predsednika Janeza Drnovška, ki naj bi dejal, "da mandatar le enkrat potrebuje 46 glasov". S temi besedami je Mesec odgovoril na vprašanje, ali je imenovanje Črnčeca morda Šarčeva poteza v smeri, da se "znebi" Levice po tistem, ko je v DZ podprla njegovo imenovanje.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v današnji izjavi pojasnil, da se bosta vodstvi LMŠ in Levice v petek pogovorili o odprtih vprašanjih, in sicer s ciljem, "da jih čim bolj zaprejo". Golubović verjame, da bo prihodnji teden prišlo do podpisa protokola o sodelovanju.

Ob očitkih Levice je zatrdil, da v LMŠ parafiran dogovor z Levico jemljejo resno in bodo naredili vse za to, da zaprejo odprta vprašanja o sodelovanju. Na vprašanje, ali bo Šarec vztrajal pri imenovanju Črnčeca, pa je Golubović odgovoril, da je to vprašanje za premierja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • chicar 09:42 20.september 2018.

    Bedarija, da ima nekdo sploh moč in možnost takega početja, nenazadnje si ta vlada veliko obeta, davkoplačevalski denar pa se bo naslednje poletje spet zapravljal za nove parlamentarne volitve - čista bedarija, nastavite kaj in koga želite, uspešnost bo zagotovo ...prikaži več manj kot 10 odstotna.

  • Pohujšanje 18:54 19.september 2018.

    Pa koliko časa bodo še te Levičarji sral po tej naši lepi deželici. Sprejmimo poseben davek in pošlimo te kurce v Venuzaelo. Tam se za njih cedita med in mleko. Še prej pa naj gredo v Belo krajino in pospravijo ...prikaži večo svinjarijo za njihovimi ljubljenčki-begunčki. To so navadni zdraharji, ki uničujejo državno varnost države. Čimpreje v Venuzaelo z enosmerno vozovnico ali pa vse skupaj spakirat na Mesec.

  • matermila 17:52 19.september 2018.

    Nekdo že nekoga stiska za jajca.Točno to se dogaja,kar sem napovedal,samo da se je začelo mnogo prej,kot sem mislil.Opozicijska stranka,ki dirigira vladi,res smešno.