Slovenija
444 ogledov

Levica: O sodelovanju na misijah naj odloča Državni zbor

Slovenska vojska Anže Petkovšek Častna straža
Milijonski stroški za sodelovanje v misijah.

Levica je v parlamentarno proceduro vložila spremembo Zakona o obrambi, s katero predlaga, da o napotitvah Slovenske vojske v mednarodne vojaške operacije in o njenem sodelovanju v enotah Nata odloča Državni zbor. Trenutno o tem odloča vlada za zaprtimi vrati. 

Povečuje se število operacije, ki se razglašajo za "mirovne"

"Nedavni zapleti v zvezi z umikom Slovenske vojske iz misij v Maliju in Libanonu so znova pokazali na netransparentnost in neodgovornost odločanja o sodelovanju Slovenske vojske v vojaških misijah v tujini. Gradivo, ki je podlaga za odločitev o napotitvi vojakov na misije, se oblikuje v tajnosti, vlada pa nato končno odločitev sprejme na seji brez kakršnekoli predhodne javne razprave," poudarjajo v Levici.

"Predlagana sprememba zakona bi odprla prostor za javno razpravo in posledično bi morali poslanci in stranke prevzeti odgovornost za te napotitve," je poudaril vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec.

"Sprememba ni nujna samo v luči zadnjega dogajanja. V zadnjih letih se namreč povečuje število vojaških operacij, ki se sicer razglašajo za mirovne, v praksi pa se zlorabljajo za doseganje geopolitičnih interesov posameznih, zlasti zahodnih držav."

"Državo drago stane"

Kot primer so v Levici navedli aktualno misijo Nata v Latviji, v kateri sodeluje tudi Slovenska vojska. Kot pravi Vatovec, je misija "zelo izrazito razkazovanje mišic Rusiji in državo tudi drago stane".
V prvem letu je bil strošek 3,85 milijona evrov, za letos je predvideno 2,67 milijona evrov, ob tem, da misija ni časovno ni omejena, je še opozoril. 

Pri pisanju novele zakona o obrambi se je Levica zgledovala po nekaterih evropskih parlamentarnih demokracijah in članicah Nata, kot so Češka, Italija, Nemčija, Nizozemska, Norveška in Danska, ter nevtralnima Švedski in Irski.

Erjavec naj se opredeli še pred interpelacijo

Ker predlagane spremembe zakona o obrambi vsebuje tudi koalicijska pogodba, Levica pričakuje pozitivno opredelitev ministra za obrambo Karla Erjavca in koalicijskih strank do predloga. Te je Levica po besedah Vatovca seznanila pred skoraj dvema tednoma, zato pričakujejo, da so se že opredelili do predloga. Opredelitev koalicije do predloga Levica pričakuje še pred interpelacijo Erjavcu, do katere se stranke še ni opredelila, je še dejal Vatovec.

V primeru, da bi predlog Levice o noveli zakona o obrambi med koalicijskimi strankami naletel na podporo, je pričakovati, da bi zakon DZ sprejel na julijski seji.

Komentarjev 1
  • Franjo Erman 17:07 22.maj 2019.

    da se rusi spomnijo in naredijo blokado evropi, zmrznemo ko drek v travi, a mi bi se potem šli neko napenjanje mišic z rusijo??? a ste normalni???