Slovenija
2310 ogledov

Levica odloča o tem, ali bo potopila vlado

Luka Mesec Anže Petkovšek Luka Mesec
Svet Levice bo v Brežicah danes razpravljal o smiselnosti nadaljnjega sodelovanja z vlado, s katero imajo za letos tudi podpisan sporazum o sodelovanju.

Levica namreč ugotavlja, da se projekti ne uresničujejo v skladu z dogovorom. Odločitev lahko pomembno vpliva na politični prostor, saj so glasovi Levice ob manjšinski vladi večkrat odločujoči.

Ena pomembnejših zadev, pri katerih bo Levica odigrala pomembno vlogo, bo jeseni sprejemanje proračuna za prihodnji dve leti. Vladna koalicija želi za primer veta zagotoviti 46 glasov, ki jih pričakuje prav od zunanje partnerice Levice. Premier Marjan Šarec je tako koalicijskim partnerjem povedal, da razmišlja o možnosti vezave zaupnice na proračunske dokumente.

"Če projekti iz koalicijskega sporazuma in sporazuma o sodelovanju s koalicijo ne bodo realizirani in jih vlada ne bo pripravljena udejanjati, v Levici ne bodo jokali, če se razidejo," je pred nekaj dnevi za Večer dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Mesec: projekti ne gredo po načrtih

Že 20. junija je sporočil, da se zaradi nezadovoljstva z delom vlade v Levici sprašujejo o smiselnosti nadaljnjega sodelovanja z njo. Kot je pojasnil, so želeli pred poletjem izpeljati vsaj štiri od dogovorjenih projektov, a ni šlo po načrtih.

Med njimi je sprememba zakona o zdravstveni dejavnosti, s katero so želeli onemogočiti privatizacijo zdravstva od znotraj, uskladitev minimalne študentske urne postavke z minimalno plačo, in prenos stanovanj DUTB na Stanovanjski sklad RS. V Levici so nezadovoljni tudi z osnutkom davčne reforme, ki je v javni razpravi, a o tem še pričakujejo usklajevanja.

Izjava Mesca je predvidena danes ob 14. uri. 

Premier Šarec je očitke glede neizvajanja projektov opozicijske stranke že v začetku odločno zavrnil, v koaliciji pa so Levico pozvali k dialogu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Avatar Micheal_Benson
  Micheal_Benson 23:49 13.julij 2019.

  Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam, da je resnično posojilo podjetje, od katerega lahko dobite hitro posojilo, nudimo vse vrste posojil našim zaupanja vrednim strankam z obrestno mero 3%, kontaktirajte nas, če potrebujete posojilo. Pošljite nam e-pošto Michealbensonloanagency@gmail.com Obrazec za posojilo ...prikaži več in ga vrnite. Whatsapp: +61447666281 Polno ime ................. Let .............. Država ..................    Znesek zahtevanega posojila. .................. Trajanje ................

 • dd 11:40 13.julij 2019.

  Včasih imam občutek, da Šarec deluje tako, kot bi bil še vedno na odrskih deskah.

 • Naklonsky 09:40 13.julij 2019.

  Vsak, ki se druži z levakom, pokaže svojo bistrost in inteligenco.