Slovenija
1808 ogledov

Levica predlaga "odlog plačila kreditov tudi za ljudi, ne le podjetja"

kredit
V Levici opozarjajo, da bi morali odlog plačila obveznosti odobriti tudi ljudem, ne le podjetjem, saj so prav oni v največji stiski.

Zamrznitev za fizične osebe, samozaposlene ...

Čeprav podpirajo zamrznitev odplačevanja bančnih obveznosti za podjetja, v Levici opozarjajo na stisko ljudi, ki so čez noč ostali brez dela ali se jim je zaradi krize bistveno zmanjšal dohodek, saj bodo le stežka odplačali svoje kredite.

"Državni zbor bo zato danes po nujnem postopku obravnaval Predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev. Predlog bankam nalaga, da podjetjem, zadrugam in samozaposlenim, ki se zaradi posledic epidemije, znajdejo v težavah, odobri odlog plačila finančnih obveznosti za 12 mesecev," so se oglasili v Levici.

Zakon izpušča najranljivejšo skupino

Predlog zakona namreč po njihovem mnenju "v celoti izpušča najranljivejšo skupino kreditojemalcev", torej fizične osebe z nizkimi prihodki. Zato si želijo z novim predlogom zakona preprečiti hujše socialne stiske ali celo deložacije, saj so, kot pravijo, že podatki za čase pred epidemijo zaskrbljujoči.

"V letu 2017 so za 36 % gospodinjstev stanovanjski stroški predstavljali veliko breme, za 53 % srednje veliko breme in le za 12 % niso predstavljali bremena. Stanje v letu 2018 se ni izboljšalo. Veliko breme so stanovanjski stroški predstavljali za 35 % gospodinjstev, srednje veliko breme za 53 %,  za 12 % pa niso predstavljali bremena," pravijo.

"Kredit je večkrat nižji od najemnine"

Skrbi jih tudi stanovanjska politika, saj naj bi gospodinjstvom že stanovanjski stroški predstavljali breme. Ker primanjkuje stanovanj, se to odraža v visokih najemninah, te pa gospodinjstva vzpodbujajo k nakupu in najemu dolgoročnih kreditov, saj so lahko obroki kredita pogosto nižji od najemnine. "To pa seveda ne pomeni, da jih lahko ti posamezniki ali gospodinjstva brez težav odplačujejo," poudarijo v Levici.

Zamrznitev za podjetja je po mnenju Levice smiselna

Razumejo pa, da so tudi številna podjetja v resnih težavah zaradi zmanjšanega povpraševanja, izpada proizvodnje in težav v dobaviteljskih verigah. "Zato bi brez odloga kreditov bodisi propadla bodisi bi začela množično odpuščati in rezati plače, da bi lahko ohranila profite.  V takšnih razmerah je zamrznitev odplačevanja bančnih obveznosti smiselna. Prav je, da pri reševanju podjetij sodelujejo slovenske banke, ki so trenutno v dobrem stanju: imajo visoko kapitalsko ustreznost in razpolagajo z veliko količino presežne likvidnosti," še trdijo v Levici.

dezurni@zurnal24.si 

Andrej Šircelj Slovenija Vlada omogočila odlog plačila posojil delo od doma študij na daljavo računalnik laptop Slovenija Tako podjetja "blažijo" učinke koronavirusa

 

Komentarjev 1
  • sam50 10:48 20.marec 2020.

    Siromak je vedno prvi naje...,pa naj si je bilo to pri obrambi domovine,plačevanju davkov,ali drupri drugih stvareh,kjer država jemlje....saj vemo tisto,ko sit lačnega tolaži,kako je vse v najlepšem redu....