Slovenija
1641 ogledov

Levica Šarcu postavila ultimat: "Ne bomo jokali, če se razidejo"

Luka Mesec Anže Petkovšek NK na kateri je Luka Mesec predstavil spletni monitor izvajanja ukrepov Levice iz koalicijskega sporazuma.
Levica ugotavlja, da se projekti ne uresničujejo v skladu z dogovorom.

Svet Levice je na današnjem srečanju razpravljal o smiselnosti nadaljnjega sodelovanja z vlado in ugotovil, da je izvajanje medsebojnega sporazuma nezadovoljivo. "Če vlada do jeseni ne bo izpolnila obveznosti iz sporazuma in se odrekla desnim politikam, ne bomo podprli proračuna za prihodnji dve leti," je povedal koordinator stranke Luka Mesec.

"Levica ne bo podpirala desne vlade. A desna ni le vlada Janeza Janše, dejanja so tista, ki določijo značaj vlade. Vlado Marjana Šarca vleče na desno. Sporazuma z Levico se ne drži, v njenih politikah se pojavljajo močne neoliberalne in avtoritarne tendence," je po seji sveta v Brežicah povedal Mesec.

O sodelovanju z vlado bodo še odločali

Levica bo po njegovih navedbah lahko podprla proračuna za leti 2020 in 2021 le v primeru, da bo vlada te namere opustila ter dosledno spoštovala sporazum z Levico oz. izpolnila vse zahteve. Če do tega ne bo prišlo, bi to tako rekoč pomenilo konec njenega sodelovanja z vlado. A bodo o tem dokončno še odločali.

Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mesec je spomnil, da so se Šarčevo vlado odločili podpreti iz dveh razlogov. Pričakovali so, da bodo dogovori držali in da bodo lahko izvajali projekte iz sporazuma za letos, kjer so si kot prioritete zadali stanovanjsko politiko, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in odpravo prekarnosti.

Drugi razlog za to, da so podprli premierja Marjana Šarca in rebalans proračuna za lani, je bilo po besedah Mesca pričakovanje, da bo Slovenija "po dolgih letih neoliberalnih vlad končno dobila levosredinsko vlado, ki ne bo varčevala na revežih, ki bo odpravljala temeljne razvojne in socialne težave družbe in bo imela okoljski program". A v Levici ugotavljajo, da ti cilji niso bili doseženi.

Od 13 projektov, ki so jih dorekli v sporazumu o sodelovanju z vlado za letos, je potrjen le eden, in sicer zakon o nepremičninskem posredovanju. Na drugih projektih se zatika, opozarjajo v Levici.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mirror 15:50 13.julij 2019.

    Do jeseni naj bi bi navidezno malo napeto za javnost, potem pa bo Levica spet podprla Šarca. Le nor človek bi se odpovedal poslanski plači. Mesec pravi, da občasno malo več demagogije nikoli ne škodi. Ali kdo ve, če se ...prikaži več Violeti še kolca po Bruslju? Baje bo spet nova serija Kursadžij.

Sorodne novice