Slovenija
268 ogledov

Levica še enkrat odločno proti nagradam za vodstvo ZD Ljubljana

Denar, evri Profimedia
V Levici za umik točke o izplačilih nagrad delu vodstva ZD Ljubljana s ponedeljkove seje mestnega sveta

Svetniki Levice v ljubljanskem mestnem svetu predlagajo, da se z dnevnega reda ponedeljkove seje sveta umakne točka o podaji soglasja k izplačilom nagrad za delovno uspešnost delu vodstva Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana za 2021. Izplačilo nagrad se jim zaradi prebivalcev Ljubljane, ki so ostali brez osebnega zdravnika, zdi skrajno neprimerno.

Predlog umika točke z dnevnega reda bo ljubljanski župan Zoran Janković v ponedeljek sicer dal na glasovanje, a bodo njegovi svetniki glasovali proti, je povedal na torkovi novinarski konferenci.

Mestni svetniki Levice so razočarani, da niso naleteli na posluh s strani Jankovića in njegove liste. "Še naprej lahko poslušamo izjave, da pravzaprav direktorica dela super, da je vodenje ZD Ljubljana odlično in celo, da bi takšno direktorico potrebovali še drugi večji zdravstveni zavodi v Sloveniji," je v današnji izjavi za medije dejal ljubljanski mestni svetnik Levice Arne Jakob Zakrajšek.

Razočarani so tudi, ker se, tako Zakrajšek, mestni svetniki Gibanja Svoboda niso odločili, da bodo glasovali proti temu sklepu, temveč da bodo vzdržani, kljub vsem pozivom pacientov in zaposlenih, ki so pisali na ministrstvo za zdravje.

Vodja svetniškega kluba Levice v ljubljanskem mestnem svetu Urška Honzak je poudarila, da je stanje zdravstva v Ljubljani kritično in slabo. "Po nekaterih podatkih je v Ljubljani v zadnjih letih brez osebnega zdravnika ostalo okoli 15.000 pacientov," je izpostavila. Hkrati po njenih besedah iz ZD Ljubljana odhajajo tudi zdravniki ter medicinsko, tehnično in drugo osebje.

Spomnila je, da so bili o stanju ljubljanski mestni svetniki obveščeni tudi s strani ministrstva za zdravje, od koder so jim posredovali nekatere anonimizirane izjave zaposlenih in pacientov ZD Ljubljana.

Ljubljanska mestna svetnica Levice Petra Blajhribar Kubo je ob tem povedala, da so v svetniški skupini Levice v zadnjem času dobili več pričevanj pacientov, ki so v ZD Ljubljana izgubili osebnega zdravnika. Po njenih osebah so pacienti poročali, da so šele takrat, ko so zboleli in potrebovali zdravniško pomoč, izvedeli, da so ostali brez izbranega zdravnika, kar je po njenih besedah nepredstavljivo.

Sporna nagrada za delovno uspešnost iz 2021

Sklep, ki ga bodo v ponedeljek na seji obravnavali ljubljanski mestni svetniki, predvideva, da bo direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič za leto 2021 dobila nagrado v višini 993,81 evra bruto, ob tem pa 116,17 evra bruto nagrade za delovno uspešnost za mesto namestnice direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti od januarja do aprila 2021 - gre za položaj, ki ga je zasedala pred nastopom mandata direktorice.

Dodatek za redno delovno uspešnost bo po predlogu za leto 2021 prejela tudi strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič v višini 1318,05 evra bruto in nekdanji direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšek za obdobje med januarjem in aprilom 2021 v višini 628,27 evra bruto.

Mestni svet je sicer o podobnem sklepu odločal že decembra lani in ga tudi potrdil, a nato minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ni podal soglasja, saj so predvideni zneski presegali pet odstotkov letnih sredstev za osnovne plače direktorjev. Novi zneski so občutno nižji od prvotno predvidenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.