Slovenija
5293 ogledov

Levica: Vlada podpira najbogatejše, tiste na socialnem dnu pa pusti stradati

Matej T. Vatovec na sestanku predsednikov strank Anže Petkovšek
V Levici nasprotujejo predlogu davčnih sprememb, ki jih je potrdila vlada, saj da bodo imeli največ koristi njabogatejši.

Sporazum o sodelovanju med koalicijo in Levico je "vedno bolj scefran in poteptan", je ocenil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. "V tem trenutku se v dvorani odloča o tem, ali bomo 16 milijonov evrov vzeli revnim zaposlenim - ki bodo z ukinitvijo dodatka na delovno aktivnost ob do 200 evrov mesečne pomoči. Istočasno se je vlada danes odločila, da bo 138 milijonov evrov podarila najbogatejšim," je v izjavi za medije v DZ dejal Tašner Vatovec.

Kot so izračunali, se bo delavcu z minimalno plačo, ki bo leta 2019 znašala 940 evrov bruto, dohodek na letni ravni povečal za manj kot dva evra, delavcu s povprečno plačo (1721 evrov bruto) za 147 evrov, dohodek menedžerja, ki prejema šestkratnik povprečne plače (10.327 evrov bruto), pa za 1989 evrov.

"V Levici nasprotujemo takšni davčni reformi. Po naših izračunih bi delavec na minimalni plači na letni ravni dobil 1,60 evra več dohodka, medtem ko bi menedžer z 10.000 evrov plače dobil 2000 evrov neto. Gre za izrazito nesolidarno, nesocialno davčno reformo, ki bo seveda spet šla v korist bogatim," je poudaril.

Dodal je, da je bila pred nekaj časa težava najti 68 milijonov evrov za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, predlog, ki ga je danes sprejela vlada, pa vrta 74-milijonsko luknjo v proračunu.

Poslanec je razočaran, da tudi ta vlada, tako kot prejšnje, podpira najbogatejše, tiste na socialnem dnu pa da pusti stradati.

Andrej Bertoncelj Davčna reforma Slovenija Višji davki in nižja dohodnina v parlament po nujnem postopku

Na novinarsko vprašanje, ali sporazum med koalicijskimi strankami in Levico še velja, je odgovoril, da je sporazum "vedno bolj scefran in poteptan" in da skoraj nič od dogovorjenega, razen enega zakona, ni bilo sprejeto. O podpori proračunu je dejal, da je do sprejemanja proračuna še slaba dva meseca: "Če bo kaj sprejetega v tem času, bo sporazum še veljal, sicer pač ne."

Predlog Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je po njegovih besedah "dober in skorajda finančno zaprt in usklajen s koalicijskimi strankami". "Edina rešitev v tem trenutku bi bila sprejetje našega predloga. Kar predlaga minister za zdravje, je zavlačevanje in odlašanje odločitve," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Janez 08:37 05.oktober 2019.

    Levica je prava stranka, delajo prave stvari. Včasih sem podpiral SD, sedaj že dolgo ne več saj je to stranka kapitala podobno kot vse ostale. Briga njih za navadno rajo, ki živi od plačice ali minimalca. Šarec na naslednjih volitvah te ne bo več!

  • wolf.ata 22:24 03.oktober 2019.

    revnim več,bogatim pa manjšo povišico,to bi bilo pravilno

  • mph 22:02 03.oktober 2019.

    Čeprav še vedno mislim, da imamo eno najboljših vlad do sedaj, pa je ta svinjarija tako neprebavljiva, da nisem več prepričan. Tukaj ima Levica vso podporo, pa tudi sicer, samo pri nelegalnih vdorih jih malo nosi Luna.