Slovenija
1775 ogledov

Levica vendarle našla preostala kandidata

Novice: Levica vendarle našla preostala kandidata Anže Petkovšek NK na kateri je Luka Mesec predstavil spletni monitor izvajanja ukrepov Levice iz koalicijskega sporazuma.
Kandidata mora sicer potrditi še članstvo Levice na notranjem referendumu stranke, ki bo predvidoma zaključen v petek.

V stranki Levica so potrdili, da sta njihova kandidata za ministra Asta Vrečko za resor kulture in Simon Maljevac za resor dela, družine, socialnih zadev in enakih možnosti. Kandidata mora sicer potrditi še članstvo Levice na notranjem referendumu stranke, ki bo predvidoma zaključen v petek, še pravijo v Levici.

Koordinator Levice Luka Mesec je kandidat za vodenje ministrstva za solidarno prihodnost. Gre za nov resor, ki bo pod okrilje vzel stanovanjsko politiko, dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo.

V koalicijski pogodbi so bodoči koalicijski partnerji zapisali zavezo, ki obljublja 20.000 javnih najemnih stanovanj do leta 2030 in skrajšanje čakalnih dob za namestitev v domu starejših.

Tudi koalicijsko pogodbo, ki sicer velja za parafirano, mora pred podpisom na notranjem referendumu Levice potrditi članstvo.

Znana so torej skoraj vsa imena kandidatov za ministre, čaka se le še na kandidata oz. kandidatko za resor kmetijstva, ki ga mora predlagati Gibanje Svoboda. Po besedah predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba so na izvršnem odboru stranke pretekli teden kandidatko že potrdili, vendar pa še čakajo njeno soglasje.

Umetnostna zgodovinarka in aktivistka

Asta Vrečko se je po diplomi zaposlila kot mlada raziskovalka na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Leta 2014 je doktorirala na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je zaposlena kot docentka in znanstvena sodelavka, piše na spletni strani Mestne občine Ljubljana. Vrečko je namreč mestna svetnica Levice. Je dolgoletna  aktivistka, bila je članica Delavsko-punkerske univerze in ustanovna članica Iniciative za demokratični socializem, ki je po združitvi s stranko TRS postala stranka Levica. Je namestnica koordinatorja stranke Levica, koordinatorica strokovne skupine za kulturo in članica lokalnega odbora Ljubljana, v katerem je v preteklosti opravljala tudi funkcijo koordinatorice.

Nekdanji vodja Legebitre in aktivist

Simon Maljevac je generalni sekretar stranke Levica in aktivist. Dolga leta  jedeloval v nevladnem sektorju, v katerem se je, kot je zapisal ob kandidaturi za poslanca, boril za pravice manjšin. Leta 2006 se je kot prvi zaposlil pri Legebitri in to društvo vodil skoraj do konca leta 2017. Levici se je pridružil leta 2015. "Takrat je bila Levica edina stranka, ki je polno stala za predlogom referenduma o družinskem zakoniku. Od leta 2018 sem generalni sekretar stranke, z Levico sem v vseh bitkah in ostajam še naprej," je zapisal Maljevac, ki je po izobrazbi diplomirani sociolog. Pred štirimi leti se je na listi Levice za poslanca potegoval v Kranju, tokrat pa v Celju.

To so preostali kandidati

Golobova vlada bo imela tri presednike. Poleg Luke Mesca in Tanje Fajon bo podpredsednik še Danijel Bešič Loredan. 
V njej bo 19 ministrstev in eno ministrstvo brez listnice, tri ministrstva bodo nova. 

Če kandidat za kmetisjkega ministra še ni, so ostala imena že znana. 

  • Ministrstvo za solidarno prihodnost - Luka Mesec 
  • Ministrstvo za podnebje in energijo - Bojan Kumer 
  • Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije - Igor Papič
  • Ministrstvo za zunanje zadeve - Tanja Fajon
  • Ministrstvo notranje zadeve - Tatjana Bobnar 
  • Ministrstvo za obrambo - Marjan Šarec
  • Ministrstvo za finance - Klemen Boštjančič
  • Ministrstvo za infrastrukturo - Alenka Bratušek
  • Ministrstvo za varstvo narave in okolja - Uroš Brežan
  • Ministrstvo za vzgojo in šolstvo - Amalija Žakelj
  • Ministrstvo za pravosodje - Dominika Švarc Pipan
  • Ministrstvo za gospodarstvo, šport in turizem - Matjaž Han
  • Ministrstvo za javno upravo - Sanja Ajanovič Hovnik
  • Ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu - Matej Arčon
  • Ministrstvo za delo družino, socialne zadee in enake možnosti Simon Maljevac
  • Ministrstvo za kulturo Asta Vrečko

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:07 17.maj 2022.

    Naj se show začne!

  • jakec1575 14:54 17.maj 2022.

    Bostjancic (vegrad, adria) in Han sta sibka kandidata. Ostali so strokovno ok. Bomo videli. Kljucna je glava. To je Golob. On priganja