Slovenija
2663 ogledov

Levica zaobšla Šarca, vložili zakon o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja

Levica Anže Petkovšek Novinarska konferenca koordinatorja Levice Luke Mesca in poslanca Mihe Kordiša ob vložitvi zakona o zdravstvenem zavarovanju.
Zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v parlamentarni razpravi

Poslanci Levice so v parlamentarno proceduro vložili predlog zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenaša v obvezno zdravstveno zavarovanje. Zakon finančno ni usklajen s koalicijskimi strankami, ki se sicer strinjajo, da je dopolnilno zdravstveno potrebno ukiniti.

Po ponedeljkovih usklajevanjih je bilo med izračuni Levice in vlade še okoli 67 milijonov evrov razlike, je pojasnil vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Ker za zdaj s koalicijo niso našli skupnega jezika, bodo danes vložili svoj predlog zakona.

"Dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ) je treba ukiniti iz dveh razlogov. Prvi je, da je to zavarovanje v resnici obvezno in zato nepravičen davek, ki ga moramo v vsakem znesku plačevati vsi, ne glede na dohodek in socialni položaj. 35 evrov na mesec, oziroma 420 evrov na leto plačajo tako upokojenec s 400 evri pokojnine kot poslanec ali menedžer. Če zadnjima dvema to ne pomeni velikega stroška, upokojencu lahko letno plačilo pomeni en celoten mesečni dohodek. Zato plačevanje DZZ najbolj prizadene upokojence, kmete, revne zaposlene . Drugi razlog za ukinitev pa je, da od denarja, ki ga plačujemo za to zavarovanje, vsako leto kar 50 milijonov letno ostane v zavarovalnicah," pravijo v Levici, kjer ocenjujejo, da bi bilo ob sprejetju njihovega predloga več kot 95 odstotkov ljudi na boljšem, poleg tega pa bi 50 milijonov evrov letno, kolikor ostane pri zavarovalnicah, ostalo  za izboljšanje storitev in skrajševanje čakalnih vrst. 

Predvidevajo, da bi bil ta lahko obravnavan in sprejet na novembrski seji državnega zbora, do takrat pa je po njihovih besedah še dovolj časa za usklajevanje.
V LMŠ so po pisanju STA menijo, da bi bilo treba zakon urediti v povezavi z drugimi nujnimi zakoni, na primer o dolgotrajni oskrbi, in davčnim prestrukturiranjem.

Razliko bi pokrili z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke

Koalicijske stranke, predvsem finančni minister Andrej Bertoncelj, so glede ukinitve zadržane, saj bi morali manjkajoča sredstva, ki bi nastala s prenosom v obvezno zavarovanje, poiskati drugje. Po zadnjem sestanku med obema stranema, ki je potekal v ponedeljek, je po izračunih odprtih še za okoli 67 milijonov evrov obveznosti. V Levici so predlagali, da bi razliko, ki bi nastala s prenosom zavarovanja, nadomestili z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. 

Izpad sredstev za zdravstvo zaradi ukinitve dopolnilnega zavarovanja bomo nadomestili s prenosom v obvezno zdravstveno zavarovanje. "Konkretno, izpad bomo nadomestili s povečanjem prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za delodajalce, delavce, samostojne podjetnike ter sorazmerno tudi za druge zavarovance in novim prispevkom na kapitalske dohodke. Na ta način bomo zbrali več kot potrebnih 528 milijonov evrov v letu 2021 in zagotovili denar za skrajšanje čakalnih vrst in razvoj zdravstvenih storitev," pravijo v Levici. 

Ukinitev dopolninega zavarovanja pogojujejo s podporo državnemu proračunu

V Levici z uresničitvijo tega ukrepa še letos pogojujejo tudi podporo državnemu proračunu. 

Tako Levica kot koalicija se zavzemata za to, da vzporedno dorečejo tako zakonodajo, ki predvideva prenos zavarovanja, kot zakonodajo, ki ureja vire financiranja. V LMŠ sicer menijo, da bi bilo treba prenos dopolnilnega zavarovanja urejati v povezavi z drugimi nujnimi zakoni, denimo o dolgotrajni oskrbi in davčnim prestrukturiranjem.

Da bi širili področje ukinitve dopolnilnega zavarovanja na celotno zdravstveno reformo, pa v Levici ne pristajajo. Uresničitev ukrepa pričakujejo še letos, sicer po napovedih ne bodo podprli državnega proračuna.

Takšen scenarij sprejetja proračuna vsaj v prvem glasovanju verjetno ne bi ogrozil. Bi pa utegnilo zamajati prihodnje sodelovanje Levice z manjšinsko vlado premierja Marjana Šarca, sploh če proračun po morebitnem vetu DS v drugem glasovanju ne bi prejel zadostne večine.

 

Komentarjev 18
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 02:06 26.september 2019.

    Jaka umetnost idijota zajebat.

  • ECKING 17:36 25.september 2019.

    to na kaksen nacin sta ta dva prisla do sluzbe v parlamentu direkt iz faksa je OK ,ko pa v privat sektorju nekdo ponudi boljso sluzbo nekomu iz faksa je pa vse narobe

  • ECKING 17:29 25.september 2019.

    LOLEK&BOLEK spet na delu