Slovenija
16 ogledov

Lewandowski danes o proračunu EU

Evri Shutterstock
Evropski komisar za proračun Janusz Lewandowski se bo v okviru obiska v Sloveniji danes sešel z državnim sekretarjem na MZZ Igorjem Senčarjem, finančnim ministrom Janezom Šušteršičem in člani odbora DZ za zadeve EU.

Glavna tema pogovorov bo večletni finančni okvir Evropske unije (EU), obisk pa bo tudi priložnost za razpravo o proračunu za leto prihodnje leto.

Pogajanja o prihodnjem sedemletnem evropskem finančnem okviru, ki pokriva obdobje med letoma 2014 in 2020, se bližajo sklepni fazi, ki je običajno precej burna. Konkretnih številk za posamezne postavke še ni. Ciprsko predsedstvo naj bi jih razgrnilo po oktobrskem vrhu EU, politični dogovor pa naj bi bil dosežen na izrednem vrhu 22. in 23. novembra.

Zagotovitev stabilnosti EU pomembno

Komisar je v nedeljo na posvetu o finančnih vidikih prihodnosti EU, ki ga je organiziral predsednik republike Danilo Türk, opozoril, da je za zagotovitev stabilnosti EU pomembno, da države članice dogovor o sedemletnem proračunu dosežejo na izrednem vrhu, saj bodo pogajanja prihodnje leto zaradi volitev v Nemčiji še težja.

Osnova za pogajanja je predlog Evropske komisije, ki je bil predstavljen junija lani in nato julija letos dopolnjen, upoštevajoč vstop Hrvaške v unijo sredi leta 2013.

Slovenija bo tako lahko ob komisarjevem obisku tik pred končnico pogajanj znova izpostavila svoje prioritete. Država spada med neto prejemnice iz evropskega proračuna ali "prijateljice kohezije", ki odločno zavračajo zmanjševanje kohezijskih sredstev v proračunu. Druga skupina držav članic, neto plačnice, se zavzema za zmanjšanje proračuna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.