Slovenija
24 ogledov

Libijci potrebujejo pomoč

Libija Reuters
Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je po obisku rojstnega kraja bivšega libijskega voditelja Moamerja Gadafija Sirta, kjer še vedno potekajo spopadi, opozoril na nujne potrebe po medicinskem materialu.

Ljudje v Sirti po besedah predstavnika ICRC Hichem Khadhraoui, umirajo zaradi pomanjkanja osnovne zdravstvene oskrbe.

V glavni mestni bolnišnici Ibn Sima so jim povedali, da ljudje umirajo zaradi pomanjkanja kisika in goriva za generator. Poleg tega pa ranjeni ali bolni prebivalci ne morejo priti do zdravniške oskrbe zaradi letalskih napadov Nata.

Medtem ko so se nahajali v bolnišnici je na območje okrog bolnišnice, padlo več raket. Prišlo je tudi do streljanja. Izrazil je presenečenje, da je do napadov prišlo med njihovim obiskom, saj so s svojim obiskom seznanili obe strani.

Khadhraoui je še povedal, da so bolnišnici dali 300 zavojev za prvo pomoč, v katerih so zdravila, gaze in drug material.

ICRC je skušal že tedne priti v mesto, ki ga sile nacionalnega prehodnega sveta oblegajo že od sredine avgusta. Več sto prebivalcev, ki so pobegnili iz mesta, je povedalo, da spopadi zahtevajo civilne žrtve, saj stanovanjska poslopja pogosto zadenejo topniški izstrelki sil novih oblasti ali Natovih letal. Iz mesta je sicer po podatkih ICRC pobegnilo že 18.000 ljudi.

Sile novih oblasti skušajo že mesec dni zavzeti tudi Bani Valid, drugo oporišče Gadafijevih sil, ki leži kakih 170 kilometrov jugovzhodno od Tripolija. Tudi od tu je pobegnilo že okoli 25.000 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.