Slovenija
1 ogledov

Libijski usodni da

Pahor se je maja tako razveselil obiska premierja Libije Bagdadija al Mahmuda, d Žurnal24 main
V današnji ljubljanski izdaji Žurnala24 preberite. Stožice. Ko bo Grep dobil libijski denar, bo lahko začel črpati tudi 115-milijonski kredit.

Danes ali jutri bodo Libijci podpisali dogovor o 30-milijonskem vložku v Športni park Stožice, v enem tednu pa naj bi prišli tudi v Slovenijo in podpisali pogodbo z Grepom, zasebnim partnerjem v projektu.

Pogoj za črpanje kredita
Premier Borut Pahor je v petek napovedal, da je Libijska investicijska družba v Stožice pripravljena vložiti 30 milijonov evrov in da bodo s tem denarjem omogočili dokončanje projekta.

Podrobnosti bodo znane po vrhu EU-Afrika, ki se ga bo udeležil danes in jutri. Da Libijce vlaganje v Stožice zanima, smo sicer v Žurnalu24 poročali že junija, konec avgusta pa so se Libijci tudi sestali s Pahorjem, ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in Grepom.

Libijska denarna injekcija je tudi pogoj, da bo lahko Grep začel črpati 115-milijonov evrov kredita, ki ga je konzorcij bank na čelu z NLB odobril sredi julija.

Po neuradnih informacijah je Grep zdaj kapitalsko neustrezen. Z dokapitalizacijo se bo spremenilo tudi lastništvo, saj bodo Libijci po naših informacijah postali približno tretjinski lastniki družbe.

V Grepu ne vedo nič
Direktor Grepa Uroš Ogrin v petek, ko smo ga poklicali, še ni vedel nič o tem, da bodo Libijci v Stožice vložili denar, vendar je bil novice vesel. Komentirati je ni želel, prav tako pa ni želel nič povedati o črpanju kredita, plačilu podizvajalcev in dokončanju projekta.

Obljubil je, da bodo ta teden o vsem tem poslali sporočilo za javnost, ki ga je napovedoval že za ta teden.

Po neuradnih informacijah je Grep podizvajalcem namesto denarja ponujal stanovanja in spremembo dolgov v kredite, ki bi jim jih odplačevali po obrokih. Grep naj bi bil dolžan še okoli 70 podizvajalcem, in sicer približno 35 milijonov evrov.

Do maja mora Grep v Stožicah končati dela na stadionu in v dvorani ter zunanjo ureditev javnega dela, do novembra pa komercialni del projekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.