Slovenija
42 ogledov

Likar: "Šlo je za dogovor"

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Preiskovalna komisija DZ za gradnjo avtocest je dobila potrditev o dogovarjanju za posle.

Preiskovalna komisija DZ za gradnjo avtocest je včeraj zaslišala tri priče, nekdanjega člana uprave Darsa Abdona Peklaja, nekdanjega člana uprave Darsa Stanka Debeljaka ter nekdanjega namestnika predsednika uprave družbe Jožefa Zimška, ki je bil na začetku delovanja Darsa tudi predsednik nadzornega sveta. S pričanjem pa naj bi dobila potrditev o dogovoru za razdelitev poslov v predorih Trojane in Šentvid.

Zapisali in uresničili
"Do včeraj je bila zabeležka zgolj članek v Večeru, zdaj pa je potrjen dokaz oziroma s pričo potrjeno dejstvo. Čeprav je Peklaj zabeležko označil zgolj za spisek želja, dejstva nakazujejo, da je šlo za konkreten dogovor, ki je bil kasneje tudi uresničen,"
je danes v izjavi za medije zatrdil Likar, predsednik komisije za gradnjo avtocest, in pojasnil, da je v zabeležki določeno, kako naj bi potekali dogodki in razdelitev denarja v primerih izvajanja elektro-strojnih del pri predoru Trojane in dela glede gradnje predora Šentvid.

Likar dodaja tudi, da je iz zabeležke sestanka jasno razvidno, da naj bi SCT pridobil ponudbo za Trojane za ponujeno ceno 4,88 milijarde takratnih tolarjev (dobrih 20 milijonov evrov), razliko do vrednosti 7,80 milijarde tolarjev pa naj bi pridobil z aneksi brez povečanja količin, ki so bili pripravljeni pred sklenitvijo pogodbe in s pomočjo ministrstva za obrambo.

"Iz dokumentacije Darsa izhaja, da je dejansko prišlo do podpisa pogodbe z SCT za izvedbo elektro-strojnih del v predoru Trojane v vrednosti 20 milijonov evrov. Skupaj z aneksi je pogodbena cena znašala 25 milijonov evrov," je navedel Likar.

SCT razburjen, ker bi posel dobil Grassetto
Ker je posel za Trojane dobil italijanski Impresa Grassetto, je bil SCT zelo razburjen, in tako kot pravi Likar, so očitno nekateri želeli izgubo posla Ivana Zidarja nekako nadomestiti, zato so v zadnji točki zabeležke določili, da SCT dobi posel za gradnjo predora Šentvid v vrednosti 11,5 milijarde tolarjev (48 milijonov evrov) in razliko do limitirane vrednosti skozi spremenjene okoliščine.

Naslednje zaslišanje 22. marca
V nadaljnem postopku želi Preiskovalna komisija ugotoviti, kako to, da so bile vse želje SCT z omenjene zabeležke tudi uresničene. Na prihodnji seji, ki bo potekala 22. marca, bo zaslišala še tri priče, ki naj bi bile, kot je razbrati iz zabeležke, navzoče na sestanku.

Med drugim bodo zaslišali nekdanjega predsednika uprave Darsa Janeza Božiča, prvega moža SCT Ivana Zidarja in Roberta Kuzmana iz SCT.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.