Slovenija
122 ogledov

Likar za župana

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Nekdanji prvi mož slovenske policije, Borut Likar, ki je bil vpleten v afero Vič-Holmec, vendar opran vsakršnih sumov, zdaj kandidira za župana.

Pred jesenskimi volitvami se širi nabor kandidatov za županske stolčke. V enega izmed teh bi se rad zavihtel nekdanji prvi mož slovenske policije, danes pa upokojenec Borut Likar.

Občina Straža pri Novem mestu je ena mlajših slovenskih občin; ustanovljena je bila leta 2007, število njenih prebivalcev je 3.861.

Poznan iz afere Vič-Holmec
Slovenski javnosti je Likar postal bolj poznan iz afere Vič-Holmec, ki je poleg njega odnesla tudi takratnega notranjega ministra Mirka Bandlja, nekateri zaposleni na MNZ – med njimi tudi takratni pomočnik direktorja kriminalistične službe Drago Kos – pa so bili premeščeni na nova delovna mesta. Drugi, ki naj bi bili v aferi Vič-Holmec žrtve, so napredovali – Marko Pogorevc celo do mesta generalnega direktorja policije.

Korenine afere segajo v osamosvojitveno vojno; takrat naj bi – po pisanju, ki so ga prve objavile Slovenske novice – specialci, ki jih je vodil Marko Pogorevc, ropali brezcarinske prodajalne na meji, po pisanju istega dnevnika naj bi streljali tudi vojne ujetnike, vojake JLA, ki naj bi se predali z dvignjenimi rokami in belo rjuho. Avtor članka je bil Bojan Budja, kateremu je ravno Borut Likar podal informacije glede dogajanja na Koroškem. Likar je sprva to zanikal, češ da novinarju ni prebral poročila, pač pa ga je le seznanil z njegovo vsebino. Likar se je vendarle zaradi suma kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti znašel pred sodiščem.

To ga je najprej spoznalo za krivega; obsodili so ga na eno leto zapora pogojno za tri leta. Po pritožbi je višje sodišče Likarja vendarle oprostilo; menilo je, da manjkajo konkretne posledice, ki bi zaradi z njegove strani posredovanih podatkov glede dogajanja na Koroškem nastale za slovensko policijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.