Slovenija
20 ogledov

Likvidacija Ibija edina rešitev

Lokacija Ibija na Primskovem bi lahko bila zanimiva predvsem za stanovanjsko gra Žurnal24 main
V kranjskem Ibiju je dan po objavi namere o likvidaciji podjetja čutiti strah, a tudi nekakšno olajšanje. Delavcem je najpozneje do konca oktobra obljubljen regres.
"Če nič drugega, se je nehala negotovost," je dejala predsednica sindikata Mari Petrovčič, ki je v podjetju trideset let. "Zdaj vsaj vem, kakšen je položaj, da začnem iskati novo službo," je dejal eden od delavcev, ki je v podjetju že skoraj dvajset let in ni želel biti imenovan. Dodal je še, da sicer "ne bi šel iz Ibija, z veseljem bi ostal, če bi poslovali uspešno".

Edina rešitev
"Likvidacija je najboljša rešitev," je predvčerajšnjim popoldanskim sestankom z delavci povedal predsednik sveta delavcev Tomaž Krajnik. O likvidaciji bo sicer najpozneje na začetku avgusta odločala skupščina, kar je po Krajnikovem mnenju edini način, da se ob stalni izgubi premoženje ne bi manjšalo.
 

Dejstva

200 tisoč evrov naj bi na mesec znašala izguba kranjskega Ibija.

Konec maja je bilo na območju Urada za delo Kranj prijavljenih 1703 brezposelnih, na Gorenjskem pa jih je bilo 3707.

Do maja letos so delodajalci v regiji iskali 8513 delavcev.


Po nekaterih ocenah naj bi bilo vredno sedem milijonov evrov, le s prodajo pa lahko izplačajo upnike, dobavitelje in navsezadnje delavce, ki pričakujejo tako odpravnino kot regres. "Upam, da bomo to dobili, kajti premoženja je, kot kaže, več kot terjatev," ocenjuje Krajnik in pričakuje, da bo regres izplačan v zakonskem roku do konca meseca.

Kdaj bodo delavci dobili svoje
Krajnik je izplačilo odpravnine sicer pričakoval ob zadnji plači. Direktor družbe Anton Ahac, ki naj bi bil tudi likvidacijski upravitelj, naj bi dobil pooblastila za pridobitev posojil, kar pa v danem položaju ne bo lahko. Negotovo je tudi, ali bo regres res izplačan ta mesec. Ahac namreč zakonski rok razume drugače in naj bi obljubil zgolj, da se bo trudil, da bo regres izplačan do 1. novembra. Z  Ahacem smo poskušali večkrat priti v stik, a nam njegovega mnenja ni uspelo pridobiti.

Možnosti za delo so
V Ibiju bo delo izgubilo 160 ljudi. Pri kranjski enoti Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje sicer ugotavljajo, da so možnosti zaposlovanja v regiji glede na velike potrebe že dlje ugodne, kar dokazuje tudi majhno število brezposelnih. Je pa res, da pri Ibiju zaposljivost delavcev težko ocenijo, "saj ne poznamo njihove izobrazbene in starostne strukture ter drugih različnih omejitev posameznikov".

Socialna pomoč
"Delavci, ki bodo ostali brez zaposlitve in se bodo pravočasno prijavili v evidenco brezposelnih, bodo uveljavljali pravico do denarnega nadomestila, katerega čas prejemanja je odvisen od delovne dobe," so še poudarili na zavodu za zaposlovanje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.