Slovenija
13 ogledov

Lina proti Borutu Pahorju

Lina Kuduzovi%C4%87 Žurnal24 main
Mladi. 40 odstotkov dijakov dveh ljubljanskih šol ne ve, kdo je slovenski premier.

Skoraj polovica vprašanih dijakov ne ve, kdo je predsednik slovenske vlade, v povprečju pa znajo našteti tri nastopajoče v finalu oddaje Slovenija ima talent. Anketo smo izvajali na eni izmed ljubljanskih strokovnih srednjih šol in eni gimnaziji.

Najpogosteje dijaki zmotno menijo, da je premier Danilo Türk, Janez Janša ali celo Zoran Janković. Dečki so se odrezali nekoliko slabše kot deklice.

anketa, pahor | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vprašanje “Kdo je aktualni predsednik Vlade Republike Slovenije?” smo zastavili 128 dijakom med 15. in 17. letom starosti ter jih hkrati prosili, naj naštejejo nastopajoče v finalni oddaji Slovenija ima talent. Le osem dijakov ni znalo imenovati niti enega nastopajočega na televizijskem šovu.

“S tem se mora bolj ukvarjati Pahor kot mi,” pravi dolgoletni minister za šolstvo Slavko Gaber, ki meni, da se moramo pred ocenjevanjem rezultatov najprej odločiti, kakšne slovenske družbe si želimo – nepolitizirane, kar vseskozi spodbujamo, ali politično ozaveščene. Borut Pahor rezultatov ankete ni želel komentirati.

Visoka stopnja apatije
Ministru za šolstvo Igorju Lukšiču se nepoznavanje našega premierja ne zdi presenetljivo, ker se vlade menjajo. “Po drugi strani pa je skrb vzbujajoče, ker kaže na visoko stopnjo apatije do javnega življenja in skupnega dobrega,” poudarja Lukšič.

Za mnenje smo povprašali tudi nekdanjega šolskega ministra Milana Zvera, ki priznava, da opazovana populacija res še ni odrasla, “vseeno pa bi pričakoval, da poznajo temeljne nosilce državnih funkcij v državi”.

Za njihovo nepoznavanje krivi vse, ki posameznika oblikujejo v političnem smislu, tudi medije. “Mislim, da so mediji s prstom vse preveč kazali na negativne plati strankokracije, in to se je ljudi prijelo,” pojasnjuje Zver.

Naši politiki dolgočasni
Sociolog Gregor Tomc pa pravi, da so politiki, zlasti pri nas, dolgočasni in zapeti, imajo slab javen nastop in imidž, tako da mladih ne zanimajo niti po medijski plati.

“Slovenija ima talent je prav gotovo boljša televizijska oddaja od TV dnevnika, prenose iz parlamenta pa bi bilo treba zakonsko prepovedati,” je kritičen Tomc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.