Slovenija
710 ogledov

Izbor novega šefa policije: "Gre za poskus ustrahovanja s pozicije moči"

Boštjan Lindav-Senad Jušić policija.si Boštjan Lindav (levo) in Senad Jušić na primopredaji poslov 24. februarja letos.
Na objavo uradniškega sveta, da je prišlo do nedovoljenih pritiskov na komisijo glede izbire generalnega direktorja policije, se je prek svojega odvetnika odzval Boštjan Lindav.

Posebna natečajna komisija za izvedbo posebnega javnega natečaja za izbiro generalnega direktorja policije je Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavila sum nedovoljenih pritiskov. Kot pritisk je komisija razumela dopis v času, ko še ni sprejela končne odločitve, z očitki, da Senad Jušić ne izpolnjuje vseh pogojev za to mesto. Predsednik uradniškega sveta in posebne natečajne komisije Andrej Verhovnik Marovšek je dejal, da je bila komisija v času postopka izbire soočena s številnimi pritiski

Kaj so očitali Jušiću lahko preberete v članku Prevozniku kokaina naj bi pomagali pobegniti kriminalisti

Na objavo Uradniškega sveta se je prek svojega odvetnika odzval Boštjan Lindav. "Dejstvo je, da je predsednik Komisije za preprečevanje korupcije v svojem javnem nastopu že dne 5. 9. 2023 povedal, da komisija vodi predhodni postopek v zvezi z delom Uradniškega sveta v zvezi s konkretnim javnim natečajem, v okviru katerega bo komisija preučila vse okoliščine izbirnega postopka, tudi morebitne sume poskusa vplivanja na odločitev," je zapisano v odzivu. 

Odvetnik Gregor Verbajs je spomnil, da je bil izbirni postopek za položaj generalnega direktorja policije ves čas pod drobnogledom javnosti in da je bila večina medijskih objav do postopka kritična. "Dopis, ki ga je Uradniški svet prepoznal kot poskus nedovoljenega vplivanja na odločitev, je bil posredovan zgolj s ciljem preprečitve nastanka morebitnih škodljivih posledic, kar je nenazadnje dolžnost odvetnika. Včerajšnjo izjavo za javnost Uradniškega sveta tako na eni strani dojemava kot poskus vplivanja na javno mnenje, na drugi strani pa kot poskus diskreditacije in ustrahovanja s pozicije moči ter s tem odvračanja od nadaljnjih aktivnosti za zaščito pravic," dodaja odvetnik. 

Napoveduje morebitne nadaljnje postopke

Odvetnik meni, da je zaradi številnih medijskih objav v povezavi s postopkom prišlo do "reakcije določenih interesnih skupin, ki s svojim vplivom v javnosti poskušajo ustvariti vtis, da je moj klient sodeloval v javnem natečaju zaradi neuresničene želje po zasedbi navedenega položaja. Prav tako se poskuša ustvariti vtis, da so medijske objave posledica njegove užaljenosti zaradi neizbire za zasedbo tega položaja".

"V zvezi s tem želim poudariti, da se je moj klient prijavil na javni natečaj zato, ker izpolnjuje vse formalne pogoje in ima ustrezne strokovne kompetence, v svojih javnih nastopih pa je večkrat tudi javno poudaril, da se zavzema za vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic in svoboščin. Kot policist in nazadnje vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije se je zavzemal za avtonomnost in strokovnost dela slovenske policije, brez političnega vmešavanja in ta načela spoštuje še danes. Temelje pravne države med drugim predstavljajo načelo zakonitosti, enakosti pred zakonom, enakega varstva pravic in pravica do sodnega varstva, ki so zapisani tudi v Ustavi Republike Slovenije, pomembna pa je tudi transparentnost postopkov, ki jih vodijo državni organi. Temu se s prisego zaveže tudi vsakokratna oblast," poudarja Verbajs. 

"Uresničevanje načel pravne države in zavarovanje svojih pravic je edini interes mojega klienta, zaradi katerih bodo sproženi morebitni postopki, vsekakor pa ga takšni poskusi diskreditacij ne bodo odvrnili od nadaljnjih korakov za zaščito pravic in omajali njegovega zaupanja v pravno državo," napoveduje odvetnik. 

Vodenje policije s polnim mandatom je 8. septembra prevzel Senad Jušić. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 19:44 12.september 2023.

    Kaj počne policija? Meri hitrost, lovi kurje tatove in prevaža migrante. Ja, pa po ukazu tujih služb zanje lovi 'vohune'. Še največ pa se ukvarja sama s sabo. Sicer pa, zakaj naj bi bila bolj učinkovita od drugih 'organov'. Vsi ...prikaži veči smo v isti greznici, ker sami to želimo. Sodeč po pišmeuharskih odhodih na volišča, kjer obkrožimo vsak svojega levega ali desnega guruja kljub temu, da imamo že desetletja ene in iste probleme, ki naj bi jih reševali taisti guruji.

  • pravičnik77 17:39 12.september 2023.

    Lindav ima prav... naj jim sodno dokaže, da znajo tudi slovenci vodit slovensko policijo.