Slovenija
10 ogledov

Lipa nocoj brez zabave

Lipa Anže Petkovšek
Upravna enota Ljubljana je danes lokalu Lipa z delno odločbo izdala dovoljenje za prireditvi na prostem, ki bosta potekali v četrtek in soboto.

Iz ljubljanske upravne enote so danes sporočili, da so družbi Viro-tim, ki je 30. julija podala vlogo za izdajo dovoljenja, izdali delno odločbo. S tem so dovolili izvedbo javnih prireditev Lipa clubbing event, ki bosta potekali v četrtek in petek od 20. ure do 4. oziroma 5. ure zjutraj.

Lastnica Lipe Milena Zavašnik in družba Viro-tim sta sicer na pristojno policijsko postajo priglasila deset javnih prireditev Lipa Clubbing, ki bodo potekale v Clubu Lipa vse konce tedna v avgustu. Hkrati je Viro-tim zaprosil tudi za dovoljenje za prireditve na prostem, ki bi potekale istočasno na delu parkirišča ob lokalu. Ljubljanska upravna enota je za zdaj odločala le o dveh prireditvah na prostem, torej za četrtek in za soboto.

Zagotovili so zadostne ukrepe

Kot navajajo na upravni enoti, je organizator v postopku predvidel in zagotovil ukrepe, ki jih zahteva zakon o javnih zbiranjih. Po zakonu namreč pristojni organ izda dovoljenje za javno prireditev, če je organizator izkazal, da je predvidel zadostne ukrepe za zagotovitev reda, varnosti življenja in zdravja udeležencev in drugih oseb, varnosti premoženja ter da prireditev ne bo ogrožala javnega prometa in predstavljala nedopustne obremenitve okolja.

Krajani se ne bodo upirali

Krajani Zavašnikovi prireditve po besedah predsednice krajevne skupnosti Pirniče Nade Prešeren ne morejo preprečiti. Tako ne bodo postavili cestnih zapor ali podobnih ukrepov, saj ne morejo odgovarjati za ravnanje posameznikov v neposredni soseščini. Če bodo presodili, da so kršene pravice krajanov glede varnosti, se bodo na odločbo uradno pritožili, saj morajo zaščititi pravice krajanov, je dejala.

Ob tem je Prešernova opozorila na skrajno neurejenost na tem področju. "Tu se prepletajo kompetence več institucij, zakonodaja glede javnih prireditev je zelo luknjičava in bi jo bilo treba prilagoditi," je prepričana. To, da zdaj vsak posameznik lahko organizira prireditev kadar hoče brez kakršnih koli dovoljenj, se jim zdi, kot pravi, sporno in problematično.

Dovoljenja za podaljšan obratovalni čas ni

Od občine Medvode pa Zavašnikova ni dobila dovoljenja za podaljšan obratovalni čas lokala po 22. uri. Vlogo so na občini zavrnili iz več razlogov, večina pa se nanaša na dogodke iz preteklosti, kot so kršitve javnega reda in miru, motenje okoliških prebivalcev in podobno, je ovedala Beti Burger z občine. Menijo, da mora gostinec, ki opravlja gostinsko dejavnost, spoštovati določbe zakona o gostinstvu.

"Zakon nalaga gostincu, da ima in razobesi potrjen obratovalni čas, ki ga potrdi lokalna skupnost, to je občina," pojasnjuje Burgerjeva. Organizator mora ne glede na to, da prijavlja prireditve, spoštovati zakon o gostinstvu, je bila jasna.

Obratovanju Lipe v nočnem času ostro nasprotujejo krajani Spodnjih Pirnič in Zavrha. To so tudi potrdili na zboru krajanov 19. junija, ko je proti glasovalo 162 krajanov, za pa le dva.

Nič se ji ne zdi narobe

Zavašnikova je na vprašanje STA, če bo v sredo odprla lokal, odgovorila: "Ali je kaj narobe, če bi začeli delati? Toliko je lokalov v Ljubljani, ste jih novinarji vprašali, ali imajo dovoljenje? Sama poznam najmanj 15 lokalov, ki nimajo nobenega dovoljenja, pa obratujejo." Na druga vprašanja pa ni želela odgovarjati.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 12:14 14.avgust 2013.

    Krajani , takoj pošpricajte njivo zraven disca z gnojnico , pa bo stvar rešena ekološko !

  • Žurnalček 12:12 14.avgust 2013.

    NE MORE , KAJTI PARKIRIŠČE JE DEL LOKALA IN TUDI POGOJ ZA NJEGOVO DELOVANJE., NAMENJEN JE IZKLJUČNO PARKIRANJU GOSTOV , NE PA NA NJEM ZABAVI NA PROSTEM IN V LOKALU OBENEM! Kje bodo pa gosti parkirali ? A bi mogoče ...prikaži veče kdo rad , da sedaj še kakšen zadrogiran pijan mulc povozi par gostov ? Svašta pička rodi , sam ne vem kdo je tega kretena iz UE !