Slovenija
3 ogledov

Lipa zbrala 7000 podpisov za peticijo vladi

V Lipi bodo vladi poskušali predati 7000 podpisov državljank in državljanov o potrebi po spremembi socialne politike v naši državi, je dejala vodja poslanske skupine Barbara Žgajner Tavš.

Predsednik Lipe Sašo Peče pa meni, da bi morali državljani ob morebitnem referendumu o pokrajinah glasovati z "ne", saj so referendumska vprašanja zavajajoča.

Vodja poslanske skupine Lipa Barbara Žgajner Tavš je napovedala, da bodo v prihodnjih dneh predsedniku vlade in celotni vladni ekipi "poskušali predati 7000 podpisov podpore potrebi po spremembi v socialni politiki". Tavševa je pojasnila, da gre pri omenjenem zbiranju podpisov "za konkreten predlog, ki je nastal na podlagi zakona o socialnem varstvu," pripravljenem še za časa nekdanjega ministra Janeza Drobniča.

Premier Janez Janša je po njeno izgubil kompas in noče videti resnice, namreč "da je Slovenija v obdobju, v katerem smo danes, zaradi številnih vladnih ukrepov ali vladnih reform, ki so bile speljane, v obdobju, ko ne moremo govoriti o tem, da smo socialna država". Spomnila je še, da imamo v Sloveniji po podatkih, ki jih je javnosti posredoval finančni minister Andrej Bajuk, 13 odstotno revščino, kar je sicer podobno kot na Danskem. Pri tem je pripomnila, da "biti reven na Danskem pomeni nekaj drugega, kot biti reven v Sloveniji".

Kot je še spomnila, v svojem poslanskem vprašanju predsednika vlade ni pozvala k plačilu dveh položnic, pač pa k temu, da odgovori na vprašanje, kako rešiti socialno stisko. Dodala je, da sama ne more prisiliti osebe z imenom in priimkom, da se njene podatke posreduje predsedniku vlade.

Predsednik Lipe Sašo Peče pa je dejal, da "lahko z gotovostjo rečemo, da imamo zdaj, danes in tu, deficitarno vlado". Vladavino Janeza Janše je označil za "katastrofo", saj je to "vladavina prijateljev SDS in vladavina peščice pogoltnih političnih oseb".

Poglavitni greh sedanje vlade je po njegovih besedah "izigravanje pravne in socialne države", ki se izraža v zanikanju socialne neenakosti.

Ob tem je tiskovnega predstavnika vlade označil za "press lažnivca", ki "slovenske državljanke in državljane vedno znova nagovarja in jih prepričuje, da je Slovenija družba socialno pravičnih, socialno uspešnih, skratka, da je Slovenija zgodba o uspehu".

Predlagani referendum o pokrajinah po Pečetovo pomeni "norčevanje iz državljank in državljanov". Predlog naj bi namreč izigraval določbe zakona o referendumu in ljudski iniciativi. Po njegovo predlagana referendumska vprašanja ne odgovarjajo na vprašanje, koliko pokrajin si želimo. Prav tako je ocenil, da gre pri načrtovanem referendumu predvsem za preverjanje stanja med volivci pred državnozborskimi volitvami.

V Lipi bodo zato nasprotovali izvedbi referenduma, v kolikor pa bi do njega vendarle prišlo, državljane pozivajo, naj glasujejo proti vladnim predlogom.

Peče je opozoril tudi na četrtkovo odločanje na skupščini nadzornikov Petrola. Peče je vlado že pred mesecem pozval, naj prepreči, da bi predstavniki Soda in Kada izglasovali možnost prevzema brez izpolnjevanja prevzemnih pogojev, "kakor je v načrtu uprave Petrola in štirih povezanih oseb". Glede na odgovor je po njegovih besedah razvidno, "da se vlada RS ne bo potegovala za spoštovanje slovenske zakonodaje na področju prevzema".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.