Slovenija
26 ogledov

Lipica: vrhunec 430-letnice

(Foto: Kobilarna Lipica) Žurnal24 main
V Kobilarni Lipica zaključek 14. tradicionalnih dni kobilarne, s katerimi zaokrožujejo praznovanja ob okrogli obletnici.

Nadvojvoda Karel, tretji sin cesarja Ferdinanda I Habsburškega, je leta 1578 izbral škofovsko posest za potrebe bodoče dvorne kobilarne in 19. maja 1580 podpisal pogodbo o prevzemu posesti. Prve konje so v Lipico pripeljali iz Španije, v 19. stoletju pa so jih začeli plemenititi z uvajanjem plemenskega materiala pretežno arabskega izvora.

Tradicionalni dnevi kobilarne potekajo od četrtka, danes pa jih bodo sklenili še z eno akcijo v jubilejnem letu. Na gala predstavi, ki se je bo udeležil tudi predsednik Danilo Türk, bodo botrom letošnjih žrebet predali častne plakete ter se jim tako simbolično zahvalili za sodelovanje. Letos se je v Lipici skotilo 28 žrebet, 20 pa jih je dobilo svoje botre, ki so tako v sklad prispevali okrog 30.000 evrov. S tem denarjem so v kobilarni že uredili novo kopalnico in solarij, ki predstavljata višjo kakovost oskrbe konj.

Izjemna predstava vpreg
V okviru praznovanja so ta konec tedna pripravili tudi mednarodno konjeniško tekmovanje, na katerem so se predstavili tudi tekmovalci z eno-, dvo- in štirivpregami.

Tovrstna tekmovanja so morali letos širom Evrope množično odpovedovati, saj ni bilo dovolj prijavljenih. V Lipici s tem ni bilo težav; nastopilo je kar 50 tekmovalcev in preko 150 konj iz 13 različnih držav. V Lipici poudarjajo, da je to zagotovo še en dokaz, da postaja ta slovenski hram konjeništva vse bolj cenjeno in med tekmovalci priljubljeno prizorišče tekmovanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.