Slovenija
29 ogledov

List za odstrel uradno (še) ni

Mi smo Univerza . FF Anže Petkovšek
Varčevanje. Na univerzah množična odpuščanja. Če bodo uvedene šolnine, Pejovnik napoveduje odstop.

Posledice. Na ljubljanski filozofski fakulteti (FF) zanikajo, da imajo že pripravljen seznam zaposlenih, ki naj bi jih odpustili. Priznavajo pa, da pripravljajo simulacije “na finančnem in kadrovskem področju ter na področju izvajanja študijskih programov”. Vladni varčevalni ukrepi od univerz namreč zahtevajo ostre ukrepe, ki jim vodstvo in študenti odločno nasprotujejo.

“Študij za otroke bogatih”

Študentski svet Univerze v Ljubljani (UL) pravi, da bodo morali številni “zapustiti študij zaradi novih finančnih bremen, s katerimi se ne bi mogli več soočati. Imamo občutek, da želi vlada omogočiti študij le otrokom bogatih staršev.” Rektorji vseh štirih univerz vlado pozivajo, naj jim ne vzame načrtovanih 70 milijonov evrov.

Ukinjanje programov

Rektor UL Stanislav Pejovnik meni, da ne bodo mogli izpeljati bolonjske reforme, zmanjkalo jim bo denarja za materialne stroške, ki so nujni za izvedbo vaj in predavanj. Študenti dodajajo, da bodo številni programi ukinjeni. Ni še jasno, kaj bi se tedaj zgodilo s starimi študenti. Minister za izobraževanje Žiga Turk na svojem blogu univerzam svetuje združevanje programov in predavanj. “Vlada sili univerze in rektorje, naj se obnašajo kot vsak krizni menedžer. Lahko znižujejo stroške, lahko pa v redne plače vključijo doslej posebej plačano delo,” pravi.

Množična odpuščanja

Zaradi zmanjšanja sredstev bo morala univerza verjetno v takojšnje odpuščanje, avtorskih pogodb ne bodo sklepali. Delovna razmerja bodo prekinjena vsem, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev. Turk zanika, da gre za prisilno upokojevanje, saj pravi, da lahko ostanejo, če bodo njihove plače financirane iz drugih virov. “Vodstvo univerze je načelno pripravljeno sprejeti zmanjšanje plač, a s posluhom za ljudi z najnižjimi osebnimi dohodki,” pravi Pejovnik. Dodaja, da bi odpuščanja, prekinitev avtorskih pogodb in prisilne upokojitve letos povzročile večje finančne stroške zaradi odpravnin, kot če se stanje ne spremeni. “Da o padcu kakovosti niti ne govorimo,” opozarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.