Slovenija
20 ogledov

Lista 15-ih danes na odboru

biznis 01.04.2008 Telekom stavba, Bavarski dvor, Ljubljana, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Seznam 15 podjetij za prodajo danes na tnalu pristojnega odbora.

O seznamu 15 podjetij, ki jih je vlada predvidela za prodajo, naj bi danes razpravljal odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko, potem ko so točko zaradi neenotnosti koalicije večkrat umaknili.

Predsednik SD Igor Lukšič je izrazil strah, da bi lahko prišlo do razprodaje premoženja, zlasti glede na cene delnic teh podjetij. Kot je dejal v začetku tedna, je "zelo majhna razlika med razprodajo in prodajo".

Predsedniki koalicijskih strank so se ta teden dogovorili, da bo vlada čim prej pripravila dodatne ukrepe glede načina prodaje, da bo ta kar se da transparentna. Finančni minister bo v ta namen imenoval posebno komisijo, ki bo prodajo nadzorovala, nad njo pa bo lahko bdelo tudi računsko sodišče in protikorupcijska komisija.

V koaliciji zdaj članom odbora predlagajo, naj dajo soglasje za prodajo vseh naložb hkrati.

Pet podjetij v postopku

 

Za pet podjetij (Adria Airways, Aero, Elan, Fotoni in Helios) so se postopki prodaje že začeli, za preostalih deset pa še ne. Poleg petih naštetih so na seznamu še Aerodrom Ljubljana, Adria Airways Tehnika, NKBM, Telekom Slovenija, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito.

 

Vlada napoveduje še, da bo po prvem seznamu do jeseni pripravila klasifikacijo in strategijo upravljanja kapitalskih naložb, v kateri bo določeno, v katerih družbah bo država obdržala lastništvo in katera podjetja bodo šla v prodajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.