Slovenija
53 ogledov

Lističe za turške predčasne volitve tiskali v Radečah

slovenija 10.02.14. papirnica radece, proizvodnja muflon, foto: mojca marot Mojca Marot
Radeška papirnica je že natisnila 2700 ton volilnih lističev za predčasne volitve v Turčiji. Delajo tudi v petih izmenah.

V nedeljo se je iztekel rok, do katerega bi morala biti oblikovana nova vlada, a premierju in vodji Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) Ahmetu Davutogluju ni uspelo prepričati nobene od ostalih treh parlamentarnih strank za sodelovanje v koaliciji. Predsednik Erdogan lahko zdaj razpiše predčasne volitve. Kot je nakazal prejšnji teden, bi jih izvedli 1. novembra.

Papirnica sodelovala v "volilni prevari"?

Poslanec turške opozicijske stranke CHP Sezgin Tanrikulu je sicer prejšnji teden v parlamentu v Ankari zastavil poslansko vprašanje, ali se bodo glasovnice res tiskale v Sloveniji. Pri tem je menil, da bi to lahko bil del "volilne prevare", je poročal turški dnevnik Hurriyet.

Direktor potrdil posel

Turško veleposlaništvo v Ljubljani novice o naročilu tiskanja glasovnic v Sloveniji sicer ni želelo komentirati. Je pa posel potrdil direktor papirnice Radeče Igor Rakuša. Vrednost posla je po njegovih besedah poslovna skrivnost, je pa poudaril, da je papirnica volilne lističe že tiskala za volitve v BiH.

Na vidiku kar nekaj naročil

Radeška papirnica, v kateri je proizvodnja po stečaju leta 2012 ponovno stekla aprila lani, je v prvi polovici leta ustvarila 24 milijonov evrov prihodkov. Po Rakuševi oceni 97 odstotkov proizvodnje izvozijo v 42 držav, pridobili so tudi pomembna naročila iz Konga in Kostarike.

Rakuša je dodal, da se z Indijo, Indonezijo in Filipini še pogajajo glede tiskanja njihovih denarnih enot na stroju pet, ki mesečno poskusno obratuje 15 dni. Stroj štiri pa je polno zaseden in so zato proizvodnjo organizirali v petih izmenah.

Na ravni skupine, ki vključuje tri profitne centre, pa Rakuša letos pričakuje okrog 40 milijonov evrov prihodkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • allstarr111 21:57 24.avgust 2015.

    pomoč prihaja drugi teden, sicer ne v evrih ampak v fizični obliki

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:34 24.avgust 2015.

    "še niso prejeli nepovratne pomoči v višini treh milijonov evrov, ki jim je bila obljubljena že v začetku leta 2014"Pri nas se ne gre zanašat na državo. Še posebej če ni jasno napisano kdaj bo pomoč prišla, v kakšni ...prikaži več obliki in če ni to overjeno pri notarju.