Slovenija
29 ogledov

LJ: Lezbijki žrtvi homofobičnega napada

Žurnal24 main
Na Metelkovi v Klubu Gromka se je v noči s petka na soboto zgodil homofobičen napad. Dve lezbijki so napadli obritoglavci (dva moška in ženska). Uslužbenci kluba so žrtvi zaščitili.

Napadena ženska je za zurnal24.si dejala, da sta bili s prijateljico za točilnim pultom in da so zraven nje stali dva moška in ženska, ki so jo zelo grdo gledali.

"Poljubili sva se, meni pa je nato za hrbet stopil moški. Pogledala sem na tla in videla, da je pri mojih nogah lužica. Ko je to opazil, se je obrnil in mi pokazal hrbet, jaz pa ga sem ga vprašala: 'Kaj si mi naredil?' In on je odgovoril: 'Poscal sem se nate'," je povedala ženska, ki je želela ostati neimenovana, in dodala, da je v šoku nato prijela njegovo pijačo, takrat pa so jo napadli.

Že našla odvetnika

Žrtev napada je že poiskala odvetnika.

"Ne more iti samo za kršitev javnega reda in miru, saj sem bila fizično napadena. Dva dni nisem mogla spati in bila sem na urgenci. Zvečer si ne upam sama ven. Hodim po cesti in bojim se moških, ki imajo pobrite glave. Sem izobražen človek, borim se za mir v življenju, potem pa doživim tole," pravi napadenka.

"Nisem se niti dobro zavedala, kdaj je priletelo. Imam poškodovano ustnico, na glavi imam buške . Napadli so me, kričala sem 'Pomagajte mi, pomagajte mi' in skočila za šank, kjer sva se skupaj s prijateljico zatekli za natakarjev hrbet.

Ženska se je zelo drla in čez šank metala steklenice. Potem sva stekli na stranišče in poklicali policijo,"
vsa ogorčena razlaga napadena.

Ta je sicer zelo pohvalila uslužbence Kluba Gromka, saj so obema hitro priskočili na pomoč in ju kolikor je bilo v tistem trenutku mogoče zavarovali.

Le kršenje javnega reda in miru?
Iz PU Ljubljana so za zurnal24.si povedali, da so bili ljubljanski policisti v soboto ob 3.30 obveščeni o kršitvi javnega reda in miru na Metelkovi ulici v Ljubljani.

"Policisti so ugotovili, da sta javni red in mir kršili dve osebi (moška, stara 39 in 34 let). Obema kršiteljema so policisti izdali plačilni nalog zaradi kršitev javnega reda in miru. Policisti nadaljujejo s preverjanjem okoliščin dogodka. Dogodek ima tudi nekatere znake kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe, ki se preganja na predlog oškodovanca," so še zapisali v PU Ljubljana.  

Kasneje so s PU Ljubljana sporočili, da „nadaljujejo z vsestranskim preverjanjem okoliščin dogodka, tudi v smeri ugotavljanja kršitev ali kaznivih dejanj v povezavi vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti“.


Po besedah napadenke je oba napadalca prepoznal moški iz lokala in policija ju je nato tudi prijela. Ženska, ki je bila po njenih besedah zelo agresivna, pa je pobegnila.

Ni prostora za tako sovražno dejanje
V Klubu Gromka so napad obsodili. „Tako Gromki kot na celotni Metelkovi ni prostora za sovražni govor in kakršno koli sovražno dejanje zoper spol, starost, etnijo itd. Zato nastali incident globoko obžalujemo, vsekakor bomo dekletoma v pomoč pri poteku preiskave, ravno tako bomo v bodoče bolj pozorni na obiskovalce,“ so sporočili. Dodali so, da v klubu, razen vpletenih ni bil poškodovan nihče.

Žrtev napada ob tem pravi, da se ne strinja, da je šlo za kršenje javnega reda in miru, temveč za sovražen napad.

"Ne vem, kako je lahko kršitev javnega reda in miru to, da nekdo urinira name. To je javno poniževanje in ni tako kot to, da nekdo posluša glasno glasbo. S tem se sploh ne strinjam," je dejala.

 

Rajgelj: Policija bi morala ukrepati z občutljivostjo
Da bi morala policija v tem primeru izreči drugačen ukrep, je mnenja tudi soustanoviteljica Zavoda za kulturo raznolikosti Open Barbara Rajgelj.

"Govorim kot pravnica. Policija bi morala v takih primerih ravnati s posebno občutljivostjo. Take primere pa bi morala obravnavati posebno resno in jih ne opredeliti kot navadne kršitve javnega reda in miru, ampak kot kazniva dejanja z elementi sovraštva," je dejala Rajgljeva.