Slovenija
27 ogledov

LJ: Omrežje LTE se najbolj odreže na peronu

Meritev omrežja LTE v Ljubljani.
1/6
Žurnal24 main
V praksi smo preverili, kako deluje Simobilovo LTE omrežje v Ljubljani.

Za primerjavo smo najprej izmerili hitrost na sedežu Žurnala24 na Bravničarjevi ulici, ki je omrežje LTE ne pokriva.

Dosežena povprečna hitrost treh meritev na omrežju tretje generacije je bila 7,2 megabita na sekundo (Mb/s) k uporabniku (download) in 2,4 od uporabnika (upload). V nadaljevanju bomo uporabljali skrajšan zapis 7,2/2,4 Mb/s. Povprečni odzivni čas omrežja (ping) je bil 58 milisekund.

Modem smo nato nastavili izključno na omrežje LTE, ki velja za četrto generacijo mobilnega omrežja. Simobil ga pred slabim mesecem prvi pri nas ponudil v komercialne namene v centru Ljubljane, na Brniku in na Bledu.

Kongresni trg, slabo

Na Kongresnem trgu je bila dosežena hitrost skromna in dva do trikrat manjša od prejšnje generacije omrežja, presenetljiv je bil izjemno skoraj trikrat hitrejši prenos od uporabnika kot k uporabniku.

Odzivni čas pa je bil pol hitrejši kot na UMTS omrežju. Presenetljivo pa je bila dosežena hitrost prenosa podatkov skoraj popolnoma enaka tudi v knjigarni Mladinske knjige na Wolfovi, čeprav smo test izvedli skoraj najdlje od vhoda, na strani, kjer ni oken.

Na peronu bolje

Na četrtem peronu železniške postaje je bil prenos bistveno hitrejši in je dosegel skoraj 10/7 Mb/s, kar je primerljivo že s srednje "močnim" paketom pri ponudnikih interneta po žici. Odzivni čas pa podoben kot na Kongresnem trgu, okrog 30 milisekund.

Še pomnite, tovariši

Še ena primerjava: preizkusili smo še GSM omrežje in dosegli hitrost 0,17/0,09 Mb/s, odzivni čas pa je bil kar 290 milisekund.

Spomnimo, da država za LTE omrežje še ni razdelila frekvenc, zato je Simobil za to tehnologijo namenil del frekvenčnega spektra, ki ga ima za storitve GSM (1.800 megahercev).

Na Brniku je bila ob uvedbi omrežja dosežena hitrost 87/27, kar je primerljivo z najmočnejšimi paketi pri žičnatih ponudnikih. Na Brniku je Simobil za LTE sicer namenil trikrat večji frekvenčni pas kot v Ljubljani in na Bledu.

Komentarjev 2
  • zdrej 10:33 13.avgust 2012.

    Mogoče te zafrkava telefon. Kar se tiče Mobitelovega omrežja, tudi to ni ne vem kako super duper, kot ga reklamira mobitel. Glede na to da je državni in najstarejši operater, še vedno nima niti poseljenih območij kakovostno pokritih in to ...prikaži več sredi Slovenije. Reklame so pa ponavadi zavajanje, ker zavajajo drugi potem še moramo "mi".

  • Filipka 09:23 13.avgust 2012.

    Omrežje na splošno pri Simobilu je slabo, tudi ta reklama o najboljšem in najhitrejšem omrežju je eno samo zavajanje, ker to dejansko v praksi ni res. In tudi testi so pokazali da tudi LTE omrežje ni ne vem kaj in ...prikaži več da to ni nikakršna pridobitev in ne prednost napram konkurenci. Sem pa opazila, da tudi Mobitelovo omrežje v zadnjem času izgublja, ali je preobremenjeno ali pa je tehnologija prestara. Mene vedno bolj prekinja in išče omrežje, tam kjer ga sploh ne bi bilo potrebno!