Slovenija
27 ogledov

Ljubica bi znova imela konjeniško četo

Direktorju Tomiju Rumpfu so v agenciji Dialog med drugim pomagali pri akciji bar Žurnal24 main
Festival konjeništva v Kobilarni Lipica. Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je izrazila prepričanje, da se bo v prihodnosti oblikovala paradna vojaška konjenica, kakršno smo že imeli.

Ljubica Jelušič je ob visokemu jubileju čestitala vodstvu kobilarne in izrazila pričakovanje, da se nekoč v prihodnosti iz lipicancev spet oblikuje paradna vojaška konjenica, kakršno smo nekoč že imeli.

"V Sloveniji nimamo nobene druge blagovne znamke, ki bi se lahko ponašala s tako dolgo zgodovino, kot jo ima Kobilarna Lipica. Zato moramo vsi poskrbeti, da se bomo v ta center konjeništva vračali tudi s svojimi družinami, otroki ter tako kot danes tudi s konji ne le iz vseh delov Slovenije, pač pa iz tudi vsega sveta," je dejala obrambna ministrica.

Dež preprečil barvanje
V kobilarni se je zbralo nekoliko manjše število konjenikov od prijavljenih 600. V slavnostni povorki je sodelovalo skoraj 50 konjenic iz vse Slovenije, preko 200 konj, 30 vpreg in skupaj okoli 430 konjenikov. Med večjimi konjenicami je bila Pohorska konjenica, ki se je v posebnem programu predstavila tudi s prvič videno in prav za to priložnost pripravljeno devetvprego.

barvanje ograje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ob festivalu konjenikov bi se morala nadaljevati tudi akcija barvanja lipiških ograj, a je to preprečilo vreme. V Lipico je sicer danes ravno zaradi tega znova prišlo precej obiskovalcev. Akcijo, ki poteka od začetka aprila in je do sedaj privabila že okoli 700 ljudi, bodo nadaljevali naslednji petek in jo skupaj z družinami zaključili 15. maja z družinskim dnevom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.