Slovenija
22 ogledov

Ljubljana ceno drži, Gorenjski kar pada

Jože Poplatnik, Domart nepremičnine (Foto: Osebni arhiv) Žurnal24 main
Na severnem Primorskem dvig cen.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Podatki nepremičninskega portala Slonep kažejo, da so se cene hiš lani najbolj znižale na Gorenjskem, in sicer v povprečju za 7,9 odstotka. Največji dvig cen – za 13,9 odstotka – pa se je zgodil na severnem Primorskem. V Ljubljani so se na letni ravni cene znižale za 1,3 odstotka.

Ljubljana izjema
Od leta 2005 do vključno leta 2008 so cene hiš v Ljubljani rasle za več kot deset odstotkov na leto, podobno velja za okolico glavnega mesta, le da je bila rast manjša. Južna Primorska je zaradi morja privlačna za nakup, zato se je povpraševanje ohranilo in z njim tudi visoke cene. Vendar pa se kaže jasen trend umirjanja rasti.

Analize eno, trg drugo

13,9 odstotka, kar je največ, so se lani dvignile cene hiš na severnem Primorskem.

Že konec lanskega leta smo imeli povečano povpraševanje na trgu. Razmerje prodaja/nakup je izenačeno,” pravi Jože Poplatnik iz ljubljanske nepremičninske agencije Domart. Na vprašanji, ali velja to tudi za hiše in kakšna je razlika med oglaševano in prodajno ceno, pojasnjuje: “Razlika se znižuje. Najbolj so se pocenile starejše nepremičnine. Pri novih in še posebno na iskanih lokacijah cene niso padle. Opaziti je, da se dobrim in kakovostno grajenim stavbam cena ne znižuje – to velja tako za hiše kot stanovanja.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.