Slovenija
47 ogledov

Ljubljana - Center brez stranke TRS

Ustanovni zbor TRS. Boštjan Tacol
Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) zaradi premajhnega števila žensk ne bo mogla nastopiti v volilni enoti Ljubljana - Center. Pritožba na vrhovno sodišče ni pomagala.

Do problema je prišlo potem, ko ji je volilna komisija tretje volilne enote zaradi premajhnega števila žensk zavrnila kandidatno listo. Ena izmed kandidatk za poslanko je namreč pomotoma izpadla iz kandidatne liste, ker so priložili napačno soglasje. Pritožili so se na vrhovno sodišče, ki pa ni odločilo v njihov prid. TRS tako s svojimi kandidati v omenjeni volilni enoti ne bo mogel nastopiti.

Kot so sporočili iz stranke, so "novi na političnem parketu" in zato tudi nevešči obstoječih protokolov in postopkov. Zaradi posvečanja pozornosti delu z ljudmi in velike količine dela pa so "naredili usodno tehnično napako". Prepričani so, da po 20 letih mandatov česa takšnega ne bi storili, vendar tudi spremembe v politično in družbeno življenje ne bi bili sposobni prinesti. "Na izbiro imamo torej spremembo ali obstoječega dinozavra, ki se komaj še premika in je obsojen na propad," so zapisali v TRS.

Vsem svojim volivkam in volivcem pa tudi vsem ostalim državljankam in državljanom se zaradi napake opravičujejo. "Kdor dela, tudi greši, še vedno pa je bolje, da greši, kot manipulira," so še zapisali.

Zeleni Slovenije s premalo moških kandidatov

Medtem ko je imel TRS v volilni enoti Ljubljana - Center premalo žensk na kandidatni listi, so v stranki Zeleni Slovenije na listo v isti volilni enoti vključili premalo moških kandidatov. Volilna komisija jim je tako kandidatno listo zavrnila. Na odločitev vrhovnega sodišča še čakajo.

Volilne komisije volilnih enot so sicer zavrnile tudi kandidatne liste nekaterih drugih strank. V vseh volilnih enotah so bile zavrnjene kandidatne liste stranke Stara pravda - Stranka prava, odločitvi volilnih komisij pa je pritrdilo tudi vrhovno sodišče. Njihove kandidatne liste so bile zavrnjene zaradi postopka, s katerim je stranka določila kandidate.

Lista stranke Humana Slovenija je bila zavrnjena v dveh volilnih enotah, saj podpisi podpore niso bili veljavni. Stranka se je na odločitev pritožila; vrhovno sodišče je eno pritožbo že zavrnilo (v volilni enoti Celje), na drugo odločbo pa še čakajo (v volilni enoti Ptuj).

Stranki slovenskega naroda pa je kandidatno listo zavrnila volilna komisija volilne enote s sedežem v Celju. Tudi ta stranka se je pritožila na vrhovno sodišče, a odločitev še ni znana.

Volilna komisija je poleg navedenih strank v eni od volilnih enot zavrnila tudi listo Stranke enakih možnosti - SEM.si, vendar vrhovno sodišče njihove pritožbe ni prejelo.

Komentarjev 2
  • jaki 22:10 15.november 2011.

    yo puta!

  • Veteran 19:08 15.november 2011.

    Itako ste izpadli, priležniki Kučana!