Slovenija
34 ogledov

“Ljubljana je v plevelu”

Referendum o prostorskem načrtu bo podprl tudi s svojim podpisom, odločitve, ali Žurnal24 main
Janez Žagar. Je prvi kandidat SLS za župana Ljubljane po letu 1997.

Zakaj se podajate v vnaprej izgubljeno bitko, kot meni večina?
Nobena resnica ni stoodstotna. Vedno so možnosti. Ker je velika verjetnost, da bo drugi krog, sem eden od tistih kandidatov, ki računajo na to.

Se vam cilj, da bo imela SLS pet svetniških mest v Ljubljani, zdi realen glede na to, da zdaj nima nobenega?
To je želja, realen cilj so tri mesta.

Zavzemate se, da bi imele četrtne skupnosti veto na odločitve mestnega sveta, ki jih zadevajo. Zakaj?
Pri pripravi in sprejemanju prostorskega načrta se je pokazalo, da pripomb in želja četrtnih skupnosti niso dovolj upoštevali oziroma so jih preslišali. Zato bom tudi podprl referendum o prostorskem načrtu.

Vaš cilj je oživiti zapuščene površine, kjer bi lahko uredili zelenice in igrišča. Kje in kako boste to uredili?

Živi in dela na kmetiji
Janez Žagar. Rojen je bil 7. aprila 1959 v Ljubljani, po poklicu je inženir strojništva, živi pa v Besnici pri Ljubljani. Živi in dela na kmetiji, rad hodi v hribe in se ukvarja s konji. Je predsednik mestnega odbora SLS in njen kandidat za župana Ljubljane. Njegovo geslo je Rešimo Ljubljano!

Samo 500 metrov od središča mesta so zemljišča, ki so zaraščena s tujerodnimi rastlinami, ki so invazivne in alergene. To so zemljišča v lasti Slovenskih železnic, DDC, Družbe za avtoceste v RS in tudi Mestne občine Ljubljana (MOL). Splošen vtis je tak, da je Ljubljana v plevelu, in zato bi morala MOL sprejeti program, kako to urediti. Kot župan ne bi dopustil, da kosijo le rob ob cestišču, zemljišče ob ograji pa je v plevelu.

Kako bi rešili prometne težave?
Najbolj všeč bi mi bil tramvaj, če bi bil možen. Mi smo predlagali, da bi ob obvoznici naredili tretji pas za javni promet, avtobus ali tramvaj. Prav tako sem že predlagal, da bi se na zemljiščih ob vpadnicah, ki so v lasti MOL ali v zasebni lasti, uredila parkirišča, ki bi bila zastonj ali čim cenejša, da bi ljudje pustili avtomobil na obrobju in v središče odšli z avtobusom.

Kako bi pocenili življenje v Ljubljani?
Življenje je vse dražje, saj so se samo storitve Snage letos podražile za 150 odstotkov. Nikoli se ne bo vedelo, ali se z dražjimi računi za smeti ali ogrevanje odplačuje dolg Ljubljane. Zaradi famozne gradnje stadiona se je zadolženost povečala, čeprav je bilo na začetku rečeno, da bo vložek MOL le zemljišče.

Kaj za vas simbolizirajo Stožice?
Športni objekt in premegalomanska investicija za ta trenutek. Sicer sem vesel, da ima Ljubljana sodoben stadion, ne vem pa, ali zraven potrebuje toliko okovja, saj je trgovskih središč že dovolj.

Se strinjate, da je Janševa vlada MOL vzela 60 milijonov evrov na leto in da bi ji to morali vrniti?
Ta zakon ni prizadel le Ljubljane. Prinesel je nekoliko drugačno prerazporeditev denarja, Ljubljana pa zaradi tega ni imela nižjega proračuna. Janković to poudarja zato, da upraviči nedokončane projekte.

Bi sklenili koalicijo z Listo Zorana Jankovića?
Če bi jo mi vodili, bi, če drugega ne bi bilo. Sicer pa bi koalicijo sklepal s tistimi, ki imajo podoben program, verjetno najlažje s sorodnimi strankami.

Bi poročali istospolno usmerjene pare, če bi bil sprejet družinski zakonik?
Ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.