Slovenija
35 ogledov

Ljubljana leto dni kasneje

transformatorska postaja vič poplave ljubljana Žurnal24 main
Lanskoletne poplave v številkah: prizadetih je bilo 174 občin, škoda pa je znašala skoraj 221 milijonov evrov. V Ljubljani bo za sanacijo porabljen dober milijon evrov.

Lanskoletne poplave so po podatkih Uprave za zaščito in reševanje prizadele 174 občin, 110 pa jih je utrpelo škodo, ki je bila ocenjena na 220.914.845 evrov. Ministrstvo za okolje in prostor je za nujna dela na vodotokih takoj po poplavah zagotovilo dva milijona evrov, za nujne sanacije plazenja tal pa 0,6 milijona evrov. Vlada RS je sicer do danes za odpravo nastalih posledic angažirala skupaj sredstva v višini 59.991.476 evrov.

Za vse 18 evrov, za Ljubljano dober milijon

Za izvajanje rednih vzdrževalnih del in sanacij posledic poplav (še iz leta 2007) je bilo za letošnje leto namenjenih 17 milijonov evrov.

Z rebalansom je sicer predvideno zmanjšanje teh sredstev za 2,8 mio evrov. Za izvedbo rednih vzdrževalnih del na območju MOL je bilo v okviru teh sredstev letos porabljenih približno 160 tisoč evrov. Za sanacije po poplavah v lanskem septembru pa je bilo namenjenih 18 milijonov, ki bodo predvidoma v celoti realizirana. Na območju Ljubljane je bilo (oziroma še bo) za izvedbo sanacijskega programa odprave posledic poplav porabljenih 1.046.600 evrov. Občina pa je imela skupaj škode za 3.810.000 evrov, nam je povedal Robert Kus, načelnik Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo MU MOL..

Kaj je bilo storjenega v Ljubljani?

Z Agencije za okolje (Arso) so nam v zvezi s tem odgovorili, da so se na območju Ljubljane takoj po poplavah posvetili izboljšanju stanja vodotokov in odpravi posledic. Na območju MOL-a so očistili pomembnejše odvodnike, kot so Ložica, Farjavec, Voslica, Kozarški jarek ter povezovalni jarek od Kozarškega do Podsmreškega jarka v skupni dolžini 4170 m; enkrat so pokosili in očistili še nekatere druge odvodnike. Lotili so se sanacije na Gameljščici, posekali zarast npr. na Ljubljanici, Gruberjevem prekopu in številnih drugih lokacijah, odstranili naplavine,... Skupna vrednost opravljenih del je znašala 32 tisoč evrov. Dodajajo: "Skozi sprejet sanacijski program je v letošnjem letu že bila izvedena oz. se še izvaja ali pa se bo izvajala v letošnjem letu sanacija naslednjih objektov oz. vodotokov: Gostinca v Podgradu, Sava na levem bregu dolvodno od avtoceste, Horjulka na Viču, Ljubljanica pod Zaloškim mostom, Ljubljanica med sotočjem z Malim Grabnom in Špico, Besnica nad in pod OŠ Besnica ter pod naseljem Besnica, Stolnik v Zgornji Besnici, Reka v Podlipoglavu ter Dobrunjščica pred izlivom v Ljubljanico v skupni vrednosti 1.046.600 evrov".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.