Slovenija
15406 ogledov

Ljubljana: Od dijakinje zahteval, naj sname hidžab, sledilo je tole

Dijaki Pixell
V eni od ljubljanskih srednjih šol je v petek prišlo do incidenta, ko je učitelj od ene od dijakinj, ki je v šolo prišla s hidžabom, zahteval, da ga sname. Dijakinja tega ni želela narediti in je razred raje zapustila, vmes je nato posegla ravnateljica, poroča portal 24ur.com. Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje šoli pomagajo z usmeritvami.

"Ni po bontonu"

Učitelj naj bi dijakinji dejal, da "nošenje naglavne rute v razredu ni po bontonu". Od nje naj bi zahteval, da si ruto sname, saj da je sicer ne bo poučeval. Dijakinja je nato razred raje zapustila.

Pozneje sta po poročanju portala v razred prišli ravnateljica in svetovalna delavka, ki sta učitelju razložili, da nošenje rute ni razlog za zavrnitev poučevanja dekleta. A ker učitelj tega ni želel, naj bi razred zapustil.

Ravnateljica je za portal povedala, da se do zdaj na njihovi šoli še niso srečali s podobnim primerom. Dodala je tudi, da nihče izmed učiteljev ni imel težav z dijaki zaradi nošenja verskih simbolov oz. verske pripadnosti. Dijakinjo, ki je prišla v spor z učiteljem, sta sicer s svetovalno delavko pomirili, da ni naredila ničesar narobe, je povedala.

Ministrstvo pripravlja usmeritve

O dogodku in ukrepih je ravnateljica obvestila tudi ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, kjer pravijo, da s šolo ostajajo v stiku in ji pomagajo z usmeritvami. Glede ukrepanja proti učitelju pa so povedali, da je treba pri tem upoštevati, da je učitelj zaposleni delavec in da mora šola kot delodajalec pri vodenju postopkov v zvezi z njegovim ravnanjem upoštevati delovno pravno zakonodajo in načela integritete, s posebno občutljivostjo, potrebno zaradi zaščite vpletenih dijakov, zlasti neposredno vpletene dijakinje.

Na ministrstvu so ob tem poudarili, da so šola in tudi vsi njeni zaposleni dolžni upoštevati versko svobodo in nedotakljivost vsakega posameznika ter preprečevati diskriminacijo posameznikov na podlagi veroizpovedi, ob tem pa dijakom zagotavljati varno in spodbudno učno okolje, še navaja portal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
 • Avatar Antikrist3
  Antikrist3 13:01 21.marec 2023.

  Delovanje verskih skupnosti je po slovenski ustavi svobodno! To pomeni, da po ustavi, vsak lahko nosi krščanski križec okoli vratu ali pa muslimansko pokrivalo na glavi!

 • Ogledalce 11:07 21.marec 2023.

  Se pravi lahko ostali otroki tudi nosijo kape, čepice, trakove, križe, maske, palice ipd. Kaj posebna halal hrana in oprema je že na voljo? Če še ni zakaj ni bilo to urejeno?

 • Soloobveznababica 09:37 21.marec 2023.

  Kmalu bo vec tistih z rutami zakritih. Kaj ce bi v Slo spremenili svoje navade in se zgledovali po.....?