Slovenija
24 ogledov

Ljubljana odeta v mavrično

parada ponosa
1/15
Anže Petkovšek
Z geslom Mi nismo nič od tega so se udeleženci letošnje Parade še šestnajstič zapored sprehodili po ulicah slovenske prestolnice. V luči nedavnih napadov v Orlandu so pozvali k večji strpnosti.

Po ljubljanskih ulicah so se že šestnajsto leto sprehodili udeleženci Parade ponosa, tokrat jih je bilo po ocenah organizatorjev okoli 1500. Z geslom Mi nismo nič od tega so poudarili, da ne bodo dopuščali krivične, na predsodkih temelječe obravnave določenih posameznikov.

Na Metelkovi sta jih ob 18. uri pozdravila predsednik DZ Milan Brglez in vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki je poudaril, da se je dogodka udeležil, ker je za enakopravnost vseh državljanov. Kot je izpostavil, je na tem področju še vedno potrebnega precej dela, zato je prav, da se podpre tudi takšne akcije.

parada ponosa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kustec Lipicerjeva je dan Parade ponosa označila za dan ljubezni. Po njenih besedah pri zakonodajnem delu posvečajo vso skrb skupinam, ki so v manjšini in ki zato potrebujejo tudi posebno, tako imenovano pozitivno diskriminacijo.

Svoboda za vsakega državljana

Brgleza in Kustec Lipicerjevo so na parado povabili člani strankinega podmladka SMCmladi, ki so se je tudi udeležili. Predsednik podmladka Rok Novak je izpostavil pomen ljubezni in enakosti ter poudaril, da si vsak zasluži biti to, kar želi, kot družba pa moramo omogočiti to svobodo vsakemu posamezniku.

parada ponosa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zbrane na Novem trgu je med drugim pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je poudaril, bodo v Ljubljani vedno podpirali dogodke, kot je Parada ponosa, čeprav je slovenska prestolnica zaradi splošne podpore istospolno usmerjenim po njegovih besedah pravzaprav ne potrebuje več.

Predsednica Društva parada ponosa Simona Muršec pa je v nagovoru poudarila, da je Parada ponosa dan, ko si vsi po krivem zapostavljeni svoje dostojanstvo brezkompromisno vzamejo nazaj. "Omogoča prostor svobode tisti dan v letu, ko je vsakdo točno to, kar je," je dejala.

parada ponosa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ostra obsodba napadov v Orlandu

Kritizirala je tudi zaničevalen odnos do vseh drugih posameznikov, ki jih družba iz različnih razlogov obravnava kot drugačne. Pri tem je izpostavila predvsem begunce in uporabnike območja nekdanje tovarne Rog. Ostro je obsodila tudi napad v gejevskem klubu v ameriškem mestu Orlando, ki je po njenih besedah posledice pustil tudi v slovenskem prostoru. Kot je dejala, je po napadu namreč mogoče opaziti povečano število predvsem spletnih pozivov k ponovitvi takšnih dejanj tudi pri nas.

parada ponosa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prvo parado ponosa pri nas so organizirali leta 2001, kot odziv na dogodek v enem od ljubljanskih lokalov, kjer varnostniki vstopa niso dovolili gejevskemu aktivistu, češ da "lokal ni za tako vrsto ljudi". Kot prvo parado ponosa v svetu sicer štejejo protest leta 1969, ko se je ameriška skupina gejev in lezbijk uprla racijam in nasilju policistov v lokalu Stonewall v New Yorku. Od takrat parade ponosa prirejajo po vsem svetu kot spomin na ta dogodek, kot opozorilo na diskriminacijo istospolno usmerjenih ter za proslavo različnosti in promocijo strpnosti.

parada ponosa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
 • krtmen1 23:42 19.junij 2016.

  Pozvali so k večji strpnosti...? ...s takim nepotrebnim paradiranjem in v slogu nekaterih nepotešenih roza komentarjev tule, bo nestrpnost le še večja.

 • Gigiiinjo 11:42 19.junij 2016.

  sklepam da bi jim bilo to všeč ja. ampak žal ne.kvečjemu sem dal eno resno vprašanje. a mi znaš odgovorit?

 • Avatar čavez
  čavez 11:32 19.junij 2016.

  Buzaranti so spet razgrajal pozno v noč.