Slovenija
3102 ogledov

Ljubljana: Policist popisal protestnika, ime posredoval ruskemu veleposlaništvu

protest pkp10 Saša Despot
Državljana Poljske je med protestom za mir v Ukrajini pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani popisal slovenski policist, njegove osebne podatke pa je od njega dobil uslužbenec ruskega veleposlaništva, piše današnje Delo. Varnostni incident preiskujejo tako na policiji kot pri informacijski pooblaščenki.

Dogodek, ki se je nedavno odvil pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani, bi verjetno ostal skrit pred javnostjo, če se Poljak, ki je na svoji koži spoznal, da je v Sloveniji nevarno javno izraziti protest proti ruski agresiji v Ukrajini, v skrbeh za svojo varnost ne bi zatekel po pomoč na veleposlaništvo Poljske, piše časnik.

Dogodek je za Delo opisal veleposlanik Poljske v Sloveniji Krzysztof Olendzki, ki se je takoj, ko je izvedel za incident, pritožil nad ravnanjem policista. Stekli so ustrezni postopki na policiji in pri informacijski pooblaščenki, kot opozarja časnik, pa ostaja vprašanje, komu v resnici služi policija in kako varni so naši osebni podatki v njenih rokah.

Kot piše Delo, je pred nekaj tedni ob varovani ograji moški protestiral proti ruski agresiji na Ukrajino, policist ga je prosil, naj se umakne, in zahteval osebne dokumente. Ko ga je popisal, se je izkazalo, da je poljski državljan, postopek pa je ves čas s stopnic poslopja ruskega veleposlaništva snemal tamkajšnji uslužbenec.

Ko se je popisani umaknil, je skozi ograjo veleposlaništva prišel ruski uslužbenec in od policista zahteval, da mu pokaže zapisnik. Policist je Rusu ustregel, ta pa je s pametnim telefonom slikal osebne podatke državljana Poljske, članice EU in zveze Nato.

Na policiji so potrdili, da o zadevi poteka notranjevarnostni postopek. Policija tega sicer vedno začne na podlagi podatkov, zbranih obvestil, prijave ali zaznave odklonskega pojava ali ravnanja.

V uradu informacijskega pooblaščenca so v zvezi z opisanim primerom prejeli prijavo in uvedli inšpekcijski nadzor. Podrobneje zadeve ne komentirajo, pravijo pa, da policistovo ravnanje nakazuje na sum neustreznega ravnanja z osebnimi podatki oziroma njihovega zavarovanja, piše Delo.

Čeprav je Slovenija izrazila jasno stališče do vojne v Ukrajini in se pridružila evropskim sankcijam proti Rusiji ter izgnala nekatere predstavnike te države, je poslopje veleposlaništva Rusije v Ljubljani verjetno najbolje varovano rusko diplomatsko predstavništvo v katerikoli evropski državi, še poroča Delo.

 
Komentarjev 7
 • Naklonsky 20:37 03.maj 2022.

  Kifeljci so bili vedno - in so še - levo premaknjeni. Rusofili?!

 • Idioti 18:22 03.maj 2022.

  Zakaj ni to Polsko govno isti moment dano v Marico in odpeljano izven meja SLO s 5 letno prepovedjo vstopa !!!!!!!

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 13:25 03.maj 2022.

  Takšna so navodila rdečih vodij sinmdikata!! Počakajte,ko pride na oblast Golob bo še veliko huje on in Jankovič podpirata gnusna dejanja Rusov v Ukrajini!!