Slovenija
10 ogledov

Ljubljana premalo zelena za Evropo

Mestni svet bo danes na ljubljanskem gradu podelil priznanja mesta Ljubljana. (F Žurnal24 main
Ljubljana je izpadla iz boja za naziv zelene prestolnice Evrope. V finalni del tekmovanja so se uvrstila španski mesti, švedsko, francosko, nemško in islandsko mesto.

Med 17 mesti iz 12 držav so se v finalni del uvrstili Barcelona in Vitoria-Gasteiz iz Španije, švedski Malmö, francoski Nantes, nemški Nürnberg in islandska prestolnica Reykjavík. Za naziv se je potegovala tudi Ljubljana, ki pa je izpadla iz boja.

Stockholm je postal prva zelena prestolnica Evrope, drugič pa je naziv pripadel Hamburgu.

Mesta morajo ustrezati številnim okoljskim kriterijem: na lokalni ravni morajo denimo prispevati k boju proti podnebnim spremembam, skrbno ravnati z vodo, skrbeti za čistost zraka, imeti urejena zelena urbana področja. Mesto mora biti tudi zgled drugim mestom.

Finalisti bodo morali zdaj pripraviti podrobnejše predstavitve, končno odločitev pa bo sprejela posebna žirija. Zmagovalni mesti bosta razglašeni konec oktobra na uradni slovesnosti v Stockholmu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.