Slovenija
30 ogledov

"Ljubljana, prihajamo!"

Praznika dela za nekdanje steklarje ni bilo, saj so brez dela že skoraj eno leto Žurnal24 main
Nekdanji delavci za tožbe, a proti plačilu sodnih taks.

“Čeprav sem se celo leto bojeval, da se to ne bi zgodilo, bomo sodne takse morali plačati, višina pa bo odvisna od zneska, za katerega boste tožili državo,” je Stjepan Miklaužić nagovoril okoli 200 nekdanjih sodelavcev Steklarske nove. Ti bodo lastnici – državo in Kapitalsko družbo – tožili za poplačilo zaostalih plač, prispevkov ter odpravnin prek odvetniške družbe Čeferin, ki jih bo brezplačno zastopala.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Delavce pa so razburili zahtevni obrazci, ki so jih morali izpolniti. “Kaj koga briga, če imam doma gozd, saj z njim otroku ne morem kupiti čevljev,” se je eden od njih razburjal v prepolni jedilnici, kjer so delavci sklenili, da bodo 21. maja protestirali pred vlado. Za sodne takse pa bodo morali odšteti od sto do 500 evrov in tega marsikdo, kot so povedali, ne bo zmogel.

Imigranti brez vseh pravic
“Po 20 letih dela tako kot še 35 drugih imigrantov od danes ostajam brez vsakršnega osnovnega zavarovanja tako v Sloveniji kot na Hrvaškem,” nam je Miklaužić odgovoril na vprašanje, kaj so mu prinesli prazniki. “Znajdemo se, kakor vemo in znamo,” je dodala Jožica Poredski, ki bo še kakšna dva meseca prejemala denar z borze, kako se bo znašla po tem, pa ne ve. “Ravno toliko sem stara, da je težko najti delo,” je povedala Eva Lesjak. “Na srečo so moji otroci že preskrbljeni, a to je že moje drugo podjetje, ki je šlo v stečaj,” nam je zaupal Stanko Stres, ki meni, da bo s 35 leti delovne dobe težko našel novo zaposlitev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.