Slovenija
63 ogledov

Ljubljana prišla med deset

lučke Saša Despot
Priljubljenost Ljubljane med tujimi turisti narašča tudi zaradi rednega uvrščanja slovenske prestolnice na sezname ciljev, ki jih tuji mediji priporočajo svojim bralcem.

Britanski The Guardian je tako Ljubljano uvrstil med deset mest, ki jih svojim bralcem priporočajo za ogled v tem času. Glavno mesto opisujejo kot živahno in zeleno, pri čemer izpostavljajo območje ob Ljubljanici, ki je zaprto za avtomobile. Ob tem ne pozabijo na impresivno arhitekturo, tržnico in številne lokale, kjer si lahko privoščijo kavo ali kuhano vino. Mesto je tudi dobra izhodiščna točka za izlete po državi.

"Na podlagi dejstva, da nas na svoje lestvice najbolj zaželenih destinacij uvrščajo številni časopisi in svetovno znani vodiči, kot so Lonely Planet in Rough Guides, v zadnjih petih letih beležimo povečano število ameriških gostov, ki jih je iz leta v leto več. Letos so nas v Ljubljani obiskali novinarji številnih svetovno znanih medijev, kot so Daily Mail, LA Times, Telegraph in The Guardian," pravi direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

Največ objav so letos zabeležili v spomladanskih in poletnih mesecih, ko so beležili tudi največji obisk tujih novinarjev in blogerjev. "Na Turizmu Ljubljana skozi celo leto sodelujemo s številnimi tujimi novinarji in blogerji, in na ta način povečujemo število objav v tujih medijih. Objave za november in december pa še prihajajo," dodaja direktorica Stušek.

Decembra pričakujejo milijon ljudi

Lani je po podatkih Turizma Ljubljana slovensko glavno mesto v sklopu prireditve Decembra v Ljubljani obiskalo milijon ljudi. "Če se ne zgodi, kaj nepredvidenega, bo obiskovalcev v decembru podobno število," napoveduje Stuškova. "Pri nočitvah po trenutnih statističnih podatkih kaže, da bo letošnji december rekorden. Nočitve za prvih 11 dni decembra kažejo 9-odstotno večjo zasedenost v primerjavo z istim obdobjem lani."

Pri tujih obiskovalcih je največ zanimanja za Ljubljanski grad, prevoze z ladjicami na Ljubljanici, Metelkovo, Stolnico, Narodno galerijo in Plečnikovo hišo. Med vodenimi ogledi pa je največ zanimanja za redna vodstva po Ljubljani, kulinarična vodstva (Kulinarični ogled Okusi Ljubljane in Pivovsko doživetje Ljubljane) in kolesarski ogled Ljubljane.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1