Slovenija
73 ogledov

“Ljubljanska ministrica”

Le še leto in dobrih sedem mesecev imajo župani časa, da se v Mariboru, Murski S Žurnal24 main
EPK. Junija znan program dejavnosti leta 2012. Meh zaskrbljen zaradi ministrice

Še najbolj je v zraku Maribor, saj bodo šele naredili razpise, kjer bodo izbirali projekte za evropsko prestolnico kulture (EPK). Preostala partnerska mesta nekako že imamo dodelane programe in časovnice, kdaj bi jih lahko izpeljali,” je konkretno povedal Marko Košan, koordinator EPK za Slovenj Gradec.

Po včerajšnjem sestanku županov partnerskih mest EPK 2012, ki je potekal v glavnem mestu Koroške, so bili vsi udeleženci zadovoljni z napredkom projekta.

Kangler ne more do Pahorja

Tri vloge za obnovo Pekarne

Razpis. “Do roka so prispele vloge treh ponudnikov. Komisija za javna naročila jih je pozvala, naj vloge dopolnijo do 17. maja, nato pa se bo znova sestala in izbrala izvajalca,” je povedala Nina Arsenovič, direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor. Prejšnji ponedeljek je namreč potekalo odpiranje ponudb za izbiro izvajalca del za obnovo kulturne cone (KC) Pekarna. Investicija je vredna nekaj več kot 1,1 milijona evrov, financirana pa je predvsem iz evropskih sredstev. Kot kaže, se bo obnova začela 1. junija in naj bi bila končana decembra. “Uporabnikom prostorov upravne stavbe je mariborska občina zagotovila prostore na Koroški cesti, na Trgu revolucije in štiri zabojnike na območju KC Pekarna, ki so bili v uporabo predani 9. marca,” so sporočili z mariborske občine in dodali, da bodo preostale prostore uporabniki v uporabo dobili v 14 dneh.

Mariborski župan Franc Kangler je znova izpostavil nedostopnost predsednika vlade in dodal, da se z njegovim mišljenjem strinjajo tudi drugi župani partnerskih mest.

Župani smo zelo razočarani in zaskrbljeni, saj si Borut Pahor za nas ne more utrgati niti ure. Nekaj tednov ga že prosimo za sestanek. Sicer pa je župan Velenja danes javno izrazil zaskrbljenost, da je ministrica za kulturo Majda Širca zgolj ministrica mesta Ljubljana, ne pa celotne Slovenije. Še vedno se namreč sprašujemo, kje je obljubljen denar in kdaj bodo izšli težko pričakovani razpisi,” je opozoril Kangler.

Včeraj nam na novinarska vprašanja, ki smo jih po tiskovni konferenci županov EPK poslali na ministrstvo za kulturo, niso odgovorili. Kot so zapisali, zaradi službenih odsotnosti. Kangler je skeptičen tudi glede izvedbe projekta, če država ne bo zagotovila obljubljenega denarja: “Če ne bo denarja, se bo morala država zagovarjati v Bruslju, ker je projekt prijavila vlada in ne občina.”

Danes imena sveta zavoda

Kot smo izvedeli, morajo v treh tednih partnerska mesta Javnemu zavodu Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture oddati natančne zasnove programa, tako da naj bi bila okoli 20. junija znana končna struktura celotnega programa EPK.

Čeprav nekateri predstavniki partnerskih mest že načrtujejo dejavnosti za dosego prej omenjenih rokov, pa Uroš Mencinger, pristojen za stike z javnostmi pri zavodu Maribor 2012, ko smo ga poklicali in vprašali o teh rokih, ni vedel kaj dosti, pojasnil nam je: “Kolikor jaz slišim, bo jutri imenovan svet zavoda, in to je tudi pravzaprav programski svet. Manjkajoča imena za svet zavoda bo župan objavil danes. Jaz pa ne vem, koga vse je imenoval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.