Slovenija
14 ogledov

Ljubljanska nadškofija pomagala mariborski

Žurnal24 main
Dolgove naj bi mariborski nadškofiji pomagala odplačevati tudi ljubljanska nadškofija za časa vodenja Antona Stresa.

Dokument, ki ga je pridobila novinarka Televizije Slovenija Petra Bezjak, razkriva, da je družba Metropolitana v lasti ljubljanske nadškofije najela 9,5 milijona evrov posojila pri Abanki Vipa. Denar je bil namenjen za cerkveno podjetje Zvon ena holding, da so lahko vrnili preostanek posojila Dravskim elektrarnam.

Moja odpoved je popolnoma samostojna. Nihče mi ni svetoval.
Franc Kramberger
Po poročanju MMC-ja je družba Metropolitana najela posojilo, ki je bilo kar dvakrat višje od njenih letnih prihodkov, saj je imela leta 2009 le pet milijonov prihodkov. Porok pri posojilu pa je bila mariborska nadškofija.

Dolgovi astronomski, Kramberger odstopil
Kmalu po tem, ko so v janost prišli podatki o zadolženosti mariborske nadškofije, je nadškof Franc Kramberger odstopil.

V svojem govoru je povedal, da je že od leta 2008 razmišljal, da se bliža 30 let njegovega nadškofovanja, in pojasnil: "Vse prosim, da mi oprostijo napake, ki jih ni manjkalo. Obžalujem jih, sem pa prepričan, da bodo napake odpravljene in popravljene."

Nasledil ga je Marjan Turnšek, ki se je svojemu predhodniku zahvalil in pojasnil: "Vaša želja, da bi nadškofijo predali v mirnih vodah ... Zelo mi je žal, da se vam ta želja ni uresničila na gospodarskem področju."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.