Slovenija
76 ogledov

Ljubljanska policija s posebno akcijo nad drzne tatove

Letak policije Žurnal24 main
Ljubljanska policija v poštne nabiralnike Ljubljančanov, ki živijo na območjih, kjer se drzne tatvine pojavljajo pogosteje, odpremila prav posebno obvestilo, kako naj ukrepajo samozaščitno.

Statistika drznih tatvin, kjer tatovi izkoristijo nepozornost posameznika in ga okradejo, v zadnjih letih sicer ne kaže bistvenega povečanja, a kot nam je pojasnila predstavnica ljubljanskih policistov Maja Ciperle Adlešič, policisti opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni oziroma pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Ker zgolj obvestila prek medijev in spleta ne zaležejo, so se na Policijski upravi Ljubljana odločili, da prek pošte razpošljejo opozorilni letak gospodinjstvom, kjer so v preteklosti zaznali večje število takšnih kaznivih dejanj. Kot pravijo, gre predvsem za ruralna območja (okolica Grosuplja, okolica Ljubljana Vič, okolica Domžal, okolica Ljubljana Moste - hribi).

Na območju Policijske uprave Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz hiš, žrtve pa so v največji meri starejši občani.

 

Kakšen je najpogostejši "scenarij" tatvin?

Osumljenci pod pretvezo - odkup odpadnega materiala, odkup starega železa, naprošajo za vodo, vzpostavijo čisto "navaden" pogovor o urejenosti okolice hiše, ponujajo prodajo raznih priročnih predmetov, predstavljajo se kot delavci raznih storitvenih del, dimnikarji, vodovodarji, serviserji - zvabijo posameznika iz hiše in preusmerijo njegovo pozornost.

Medtem drugi storilec ali pa jih je celo več, vstopi v notranjost in ukrade denar, nakit ali druge vrednejše predmete.

Težava nastane, ker oškodovanci v večini šele čez več ur opazijo, da so bili okradeni. "Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj te z žrtvijo vzpostavijo prijazen odnos," težave pri reševanju omenjenih kaznivih dejanj povzema Maja Ciperle Adlešič in dodaja. da oškodovanci v večini primerov tudi že "pospravijo" prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Policija: Kaznivo dejanje takoj prijavite

Če posamezniki kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, na policiji priporočajo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Občane policija prosi tudi, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jih ne poznajo in se jim zdi njihove vedenje sumljivo, na primer dajejo videz, da opazujejo objekt, da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 09:55 25.februar 2018.

    V Sloveniji rešijo letno samo 6% vlomov in tatvin ! Pozornost ni odveč !

  • ginko 10:59 15.maj 2017.

    DA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Zmago 08:06 15.maj 2017.

    Oni imajo ....... koncesijo ....... ti pa delajo .......... na črno !! ;-\