Slovenija
18 ogledov

Ljubljanski grad na svojem

Po dokončanju večine investicij ter dopolnitvi grajske ponudbe z novim muzejem i Žurnal24 main
Nov javni zavod. Cilj je povečati prihodke od vstopnic in oddajanja nepremičnin.

Ljubljanski grad in vzpenjačo bo upravljal nov javni zavod Ljubljanski grad, so včeraj odločili mestni svetniki. Njegova naloga bo s celovito kulturno in turistično ponudbo povečati prepoznavnost in obiskanost gradu. Uroš Grilc, načelnik oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana (MOL), je povedal, da si želijo, da bi grad postal najbolj obiskana turistična znamenitost v Sloveniji.

V zadnjih dveh letih je bilo na gradu od 400 do 500 dogodkov na leto.
Uroš Grilc, MOL

Prenos upravljanja
Novi zavod bo nastal z odcepitvijo upravljalskih pravic iz Festivala Ljubljana ter Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Prevzel bo tudi 26 zaposlenih, dva pa bodo lahko zaposlili na novo.

Grilc predvideva, da bo proračun zavoda od 1,3 do 1,5 milijona evrov na leto, MOL pa bo za zdaj prispevala okoli 60 odstotkov tega denarja. Žiga Turk, mestni svetnik SDS, je v razpravi opozoril, da je pomembnost gradu uporabljena kot izgovor za hitro ustanovitev zavoda, namesto da bi se prav zaradi tega ustanovitev pripravila temeljiteje in s konkretnimi načrti.

Kot je dejal, svetniki niso prejeli poslovnega načrta novega zavoda za prihodnje leto, vizija poslovanja predlagane vršilke dolžnosti direktorice Mateje Avbelj Valentan pa je bila sestavljena iz devetih prosojnic. Roman Jakič (Lista Zorana Jankovića) mu je odvrnil, da se bo poslovni načrt pripravil, ko bo oblikovano vodstvo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.