Slovenija
8267 ogledov

Ljubljanski Kolosej dobil novega lastnika

Kolosej Saša Despot
Ivo Boscarol je za Kolosej odštel vrtoglavih 6,4 milijona evrov.

Kot poroča portal Finance je na današnji drugi dražbi stavba Koloseja v ljubljanskem BTC dobila novega lastnika. To je postal ajdovski podjetnik Ivo Boscarol, ki je imel včasih v lasti podjetje Pipistrel. 

Ivo Boscarol | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za ta denar je Boscarol dobil 10.000 kvadratnih metrov zemljišča v BTC. Tam že od leta 2001 stoji kinocenter z 12 dvoranami, poslovnimi prostori za gostinsko dejavnost in pisarnami. Tržna vrednost objekta je bila ocenjena na kar 17,6 milijona evrov, za kar se je tudi prodajal na prvi neuspešni dražbi aprila letos. 

 

Racmanovo reševanje Koloseja

Kolosej je bil naprodaj iz stečaja podjetja Kolosej kinematografi, ki ga je lastniško obvladoval Sergej Racman. Kolosej ima že dolgo zgodovino zapletov z upniki, organi pregona in stečajnim upraviteljem. Pred več kot desetletjem je bila največja upnica Koloseja takrat še državna NLB, ki je kasneje svoje terjatve prodala Ledava investicijam. Danes ima to podjetje na stavbi vpisanih za okoli 16,5 milijona evrov hipotek. 

Leta 2014 je prišlo do glavnega zapleta, ko je zaradi neplačevanja obveznosti NLB kot glavna upnica Koloseja poskušala z notarsko izvršbo stavbo prodati. Racman se je pritožil na ustavno sodišče, ki je njegovi pritožbi ugodilo. Zaradi neustavnosti nekaterih členov zakona o finančnih zavarovanjih, ki je urejal notarsko izvršbo, je bila prodaja ustavljena. 

Zaradi tega je NLB nato vložila predlog za stečaj Koloseja. Še preden se je sodišče odločilo, pa je Racman nepremičnino s hipotekami "prodal" povezani družbi SIP - nepremičnine. Kupnina bi morala biti plačana do 13. novembra 2018.

Ker kupnina ni bila plačana, se je stavba vrnila v stečajno maso družbe Kolosej kinematografi. V stečaju podjetja je 78 upnikov prijavilo za 124,3 milijona evrov terjatev, od tega jih je stečajni upravitelj priznal za 99,2 milijona evrov.

Tam, kjer pojejo raki PROMO Uporabno Priredba svetovne knjižne uspešnice končno prihaja tudi v slovenske kinematografe!
Komentarjev 5
  • e69eea5a668934c87ed968f3d3b85eb2d270cc7f 12:51 05.september 2022.

    Če bi vedel.....,bi jaz dal genau 6.6.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:57 05.september 2022.

    Upam, da bo Boscarol iz Koloseja naredil spodoben in moderen kino, ker tako mesto groze kot je Kolosej sedaj ni ničemer podobno, v bistvu sramota, da vse skupaj sploh še obratuje. Zanemarjeno do amena.

  • popokatopetl 11:57 05.september 2022.

    Racmanovo "reševanje", hehe