Slovenija
3138 ogledov

Ljubljanski svetniki so takole šli na roko Ikei

Ikea
Hitrejši začetek gradnje Ikeinega trgovskega centra v Ljubljani.

Ljubljanski mestni svet je danes brez glasu proti podprl sklep, s katerim bodo švedskemu pohištvenemu velikanu Ikea omogočili hitrejši začetek gradnje trgovskega centra na območju ljubljanskega BTC. Za uporabno dovoljenje bo namreč zdaj lahko Ikea zaprosila brez dokončane južne dostopne ceste do nakupovalnega središča.

Mestni svetniki so sklep brez razprave potrdili s 36 glasovi za in tako odstranili pogoj, da lahko Ikea uporabno dovoljenje dobi šele po ureditvi južne dostopne ceste od križišča Kajuhove in Kavčičeve ulice do križišča Ameriške in Italijanske ulice, kjer je predvidena gradnja krožišča.

Ikea je sicer pobudo za izvedbo lokacijske preveritve za dopustitev individualnega odstopanja od prostorskega izvedbenega pogoja, kar je omogočila lani spremenjena gradbena zakonodaja, na občino vložila julija lani.

ikea Slovenija Nepremičninski mogotec kriv, da še nimamo Ikee?

Že prihodnje leto

Zemljišča za gradnjo omenjene južne dostopne ceste bi morala pridobiti občina, a se je pri zemljiščih ob križišču Kajuhove in Kavčičeve ulice zapletlo. Zemljišča so namreč v lasti družbe Protect GL, ki je v stečaju, občina pa se s stečajnim upraviteljem ni uspela dogovoriti o prodajni ceni. Poleti 2016 je občina sprožila postopek razlastitve, ki so ga nato lansko jesen na željo občine ustavili, da bi postopek tekel po novi zakonodaji.

Švedski pohištveni velikan bo tako lahko kmalu začel z gradnjo, prva Ikeina trgovina v Sloveniji pa bi lahko vrata odprla prihodnje leto. Investicija je vredna 80 milijonov evrov in naj bi odprla okoli 300 delovnih mest, razprostirala pa se bo na približno 30.000 kvadratnih metrov površin.

Ikea Svet Zakaj Ikea? Zato!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Albatroz 06:59 19.februar 2019.

    Saj tudi magna bi obratovala brez problemov če bi bila v žabariji in Tam ter vse ostale podobne ki so jih zaprli z ciljem da sebe širijo in bogatijo.

  • porko2 20:27 18.februar 2019.

    Če bo takšna trgovina kot je v Italiji čez mejo, potem ja bolje, da je sploh ne začnejo graditi