Slovenija
695 ogledov

Ljubljanski zdravnik zaradi alternativnih pristopov ob licenco?

Zobozdravnik Shutterstock
Zdravniška zbornica namerava začasno odvzeti licenco zobozdravniku, ki dvomi v pravilne usmeritve stroke.

Razsodišče Zdravniške zbornice Slovenije je lani in letos predlagalo začasen odvzem licence dvema zdravnikoma: Ivanu Radanu in ljubljanskemu zobozdravniku Damirju Škripcu, ki zagovarja biološko zobozdravstvo.

Drugačni pristopi, kot jih zagovarja stroka

Na zbornici so s pojasnili v tej zadevi skopi, saj da postopek še ni končan. Je bil zobozdravnik  Škripec za STA je pojasnil, da ga je prijavil odbor za zobozdravstvo. Organiziral je namreč predavanja, kjer je govoril o drugačnih pristopih k zdravljenju zob, kot jih priznava uradna dentalna medicina.

Proti amalgamskim zalivkam in zaprtju mrtvega zoba

Med drugim nasprotuje amalgamskim zalivkam in hermetičnemu zaprtju mrtvega zoba. Amalgamske zalivke so zaradi vsebnosti živega srebra po njegovih navedbah povezane z nekaterimi nevrodegenerativnimi boleznimi, zaprtje mrtvega zoba pa da vodi v vnetja, kar lahko prispeva denimo k razvoju raka, je pojasnil.

Po uradni doktrini amalgamske zalivke niso sporne, prav tako stremijo k temu, da se zoba, tudi če je mrtev oz. brez živca, ne ruva, pač pa se ga obdrži v čeljusti in po zdravljenju zalije in zapre.

"Moje metode niso čaranje!"

Škripec priznava, da zagovarjal alternativne metode v zobozdravstvu, a ne v smislu čaranja, pač pa da so te metode objavljene v strokovnih zobozdravstvenih revijah.

Postopek proti njemu pri zbornici se, kot navaja, vleče od leta 2012. Najprej je bil obsojen na prvostopenjskem razsodišču zbornice, nato po pritožbi še na drugostopenjskem. To je predlagalo, naj se mu po upravnem postopku začasno odvzame licenca. Upravni postopek še teče, sedaj svoje mnenje v tem primeru pripravlja izvedenec.

Zdravniška zbornica se je za začasne odvzeme licenc zdravnikom odločila že večkrat, stalno je licenco odvzela Darji Eržen in sicer po smrti bolnika zaradi malarije. Erženova ga je zdravila s homeopatskimi zdravili.

 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:37 19.december 2015.

    "Organiziral je namreč predavanja, kjer je govoril o drugačnih pristopih k zdravljenju zob, "Zarad predavanja mu bodo vzel licenco? Pa sej te niso normalni."so te metode objavljene v strokovnih zobozdravstvenih revijah."Ja no pol pa sploh nima zdravniška ...prikaži več zbornica kej za ropotat. Če ne se naj pa pritožjo strokovnim revijam pa spodbijajo spoznanja znanstvenikov.