Slovenija
24913 ogledov

Preimenovati želijo ljubljansko letališče na Brniku

Letališče Brnik Anže Petkovšek
Pobuda državljana, da se Letališče Jožeta Pučnika na Brniku preimenuje, se že nahaja pri najvišjih predstavnikih države.

Pobuda je naslovljena na župana MOL Zorana Jankovića, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in stranko SD, podpisal pa jo je Bojan Žvikart. Vodja županovega kabineta Tanja Dodig Sodnik jo je posredovala najvišjim predstavnikom države, poroča siol.net.

V pobudi je predlog, da se Letališče Jožeta Pučnika na Brniku preimenuje v Letališče Franca Severja Frante.

Ime po dolgoletnem letalcu

Nedavno preminuli Franc Sever Franta je bil letalec, direktor letališča in direktor nacionalnega letalskega prevoznika z domovanjem na Brniku, Žvikart pa ga je osebno poznal in ga opisal kot svojega vzornika: "tudi sam sem vso delovno dobo preživel na letališču, najmanj 15 let s svojim vzornikom, tovarišem in predvsem Človekom." 

Žvikart je dodal, da sta s Franto razočarana pri odprodaji letališča in pri njegovem preimenovanju. Glede novega imena trdi "da bi si Franta veliko bolj zaslužil, da letališče nosi njegovo ime. Cenim delo Jožeta Pučnika, a ta z letališčem nima nič. In če je bilo takrat poimenovanje napravljeno čez noč in brez razprav, je ta zadeva verjetno enostavna. Če pa ni v teh časih možna, pa se je treba nanjo pripraviti. Volitve bodo kmalu," je zaključil pobudnik.

Kabinet ljubljanskega župana je prejeto pobudo naslovil na predsednika države Boruta Pahorja, predsednika vlade Janeza Janšo, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, direktorja Fraporta Zmaga Skobirja in župana občine Cerklje na Gorenjskem Franca Čebulja, še poroča siol.net.

Javnih odzivov na pobudo še ni. Ali bo pobuda uspešna, tako še ni mogoče predvideti. Vsako preimenovanje mednarodnega letališča nosi namreč s seboj tudi določene finančne, organizacijske in tehnične posledice, pa tudi za vzpostavitev nove celostne podobe letališča in njegovo prepoznavnost v svetu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 43
  • mojca9 11:32 12.junij 2021.

    Zakaj se toliko komplicira zaradi imena letališča? Ime mora biti enostavno, kratko in lahko ter v eni besedi da ga še tujci lahko iz govorijo ne da še sami niti ne poznamo novega naziva pa lomimo jezike... ne vem zakaj ...prikaži več ne bi bilo spet samo letališče Brnik tudi po svetu imajo imena po kraju kjer se nahaja?

  • Naklonsky 10:42 12.junij 2021.

    No, in kdo dela zdraho?

  • tomi67 07:05 12.junij 2021.

    Predlagam poimenovanje po Ivanu Mačku Matiji, ali pa Ratku Mladiću.