Slovenija
27 ogledov

Ljudje bi radi volili iz tujine, a se ne da

malo delo, referendum, volivci, glasovanje, volilna skrinjica, volišče Žurnal24 main
Na lokalnih volitvah ni možno glasovanje po pošti iz tujine ali slovenskih predstavništvih v tujini. Glasujejo pa lahko tuji državljani s stalnim prebivališčem.

Kar nekaj volivk in volivcev je v zadnjih dneh izrazilo željo Državni volilni komisiji, da bi radi na lokalnih volitvah, ki bodo 5. oktobra, glasovali po pošti iz tujine. A kot opozarjajo na volilni komisiji takšno glasovanje v skladu z Zakonom o lokalnih volitvah ni mogoče:"To torej pomeni, da na lokalnih volitvah volivke in volivci ne morejo glasovati po pošti iz tujine, kot tudi ne na diplomatskih predstavništvih ter slovenskih konzulatih v tujini.

Glasujejo lahko tudi tuji državljani

Na lokalnih volitvah lahko vsak voli le v svoji občini, saj je volilna pravica vezana na prebivalce lokalne skupnosti. Volilno pravico na lokalnih volitvah imajo tako tudi državljani drugih držav članic Evropske unije z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem oziroma potrdilom o prijavi prebivanja in prijavljenim začasnim prebivališčem Sloveniji ter tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Sloveniji.

Komentarjev 1
  • Branidom 14:09 13.avgust 2014.

    Če ne moreš volit, ti tudi davkov ni potrebno plačat?