Slovenija
5679 ogledov

Ljudje na nogah, državi očitajo ignoranco, napovedujejo bojkot

1/5
Stavba, kjer so volilni upravičenci zaselkov Nizka in Varpolje v Občini Rečica ob Savinji, glasovali do ukinitve volišča.
Spisali so peticijo, več kot polovica jih bo bojkotirala nedeljski referendum.

Krajani zaselkov Nizka in Varpolje v Občini Rečica ob Savinji v Zgornji Savinjski dolini se ne strinjajo z ukinitvijo njihovega volišča. V peticiji zahtevajo od Okrajne volilne komisije Mozirje, da nemudoma določi volišče na območju zaselkov, in hkrati opozarjajo na številne nepravilnosti v postopku ukinitve volišča. Peticijo je podpisalo 227 krajanov, kar je več kot polovica od nekaj več kot 400 volilnih upravičencev, 187 se je tudi odločilo za bojkot nedeljskega referenduma o drugem tiru.

Krajani Okrajni volilni komisiji Mozirje očitajo tajen in nepregleden postopek, ukinitev volišča v zadnjem trenutku pred referendumom in državnozborskimi volitvami, izključevanje javnosti, arbitrarno odločitev in onemogočanje krajanov, da bi poiskali rešitev za lastno volišče.

Zaplet je nastal zaradi lanske spremembe Zakona o volitvah v državni zbor, ki med drugim določa, da morajo biti vsa volišča dostopna invalidom. Okrajna volilna komisija Mozirje je Občino Rečica ob Savinji 8. januarja obvestila o voliščih, ki niso dostopna invalidom. V primeru volišča v Nizki so bila vrata in hodnik preozka za invalidski voziček.

referendum, volišče, volilna skrinjica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Občina je 16. januarja komisiji predlagala drugi prostor v istem objektu, lastnik objekta pa bi zaradi stopnice pred vhodom zagotovil železno klančino. Ob tem je občina pozvala komisijo, da potrdi lokacijo volišča, sicer bi iskali nadomestno lokacijo, saj je bila občina zainteresirana, da se volišče ohrani. V treh mesecih Okrajna volilna komisija Mozirje občini ni odgovorila, temveč je na seji 9. aprila volišče ukinila s sklepom, da predlagani prostor površine 12 kvadratnih metrov zaradi oblike in opreme ne omogoča ureditve volišča.

Krajani v peticiji protestirajo, ker o problematiki niso bili obveščeni in ker je bilo volišče ukinjeno v zadnjem trenutku pred referendumom in državnozborskimi volitvami, kar jim je onemogočilo, da bi rešitev za volišče poiskali sami. Protestirajo tudi, ker je bil sklep o ukinitvi volišča v časopisu objavljen šele 20. aprila, rok za določitev volišč za referendum pa je bil 10. april in za državnozborske volitve 23. april. Prav tako se ne strinjajo z razlogi za ukinitev volišča.

malo delo, referendum, volivci, glasovanje, volilna skrinjica, volišče | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Opozarjajo, da so v prostoru, ki ga je komisija ocenila za neprimernega, v preteklosti volitve že bile, ob tem pa ugotavljajo, da komisija ne ve, da je v objektu še tretji prostor, ki je brez arhitektonskih ovir in popolnoma primeren za volitve. Sklep komisije, da ni primernega prostora za volišče v tem objektu ali drugje v kraju, krajani zavračajo in opozarjajo, da v objektu tak prostor je, tudi drugje bi se našel, le iskal se ni, kot bi se moral.

Novo lokacijo volišča v Spodnji Rečici krajani ocenjujejo za neprimerno. Ocenjujejo, da do volišča ob glavni prometnici v dolini ni varne pešpoti in da je sokrajanom brez avtomobila onemogočen varen obisk volišča. Peticijo zaključujejo, da je bilo volišče ukinjeno, ne da bi se pri tem ozirali na težave, ki jih bo imelo več kot 400 volivcev pri uveljavljanju ustavno zagotovljene pravice. V protest se je 187 krajanov tudi odločilo za bojkot referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • smejka 23:16 09.maj 2018.

    Mislim, da je potrebno bojkotirat vse volitve.(Mrtvi kandidati, ena in ista kandidatka v dveh stankah,pajdašenje,....)

  • Lavdan 20:08 09.maj 2018.

    Nedeljski referendum bo bojkotiralo 80% volivcev in ne polovica.